Parlament

Parlament

2016. december 29., csütörtök

Tudta? - 2016


A fenti kép szellemében írom meg 2016-os összefoglalómat.

  • Tudta? A Saul fia című film januárban elhozta hazánknak az első Golden Globe díjat, februárban pedig Oscar díjat kapott, 34 év után lett újra Oscar-díjas magyar film.
  • Tudta? Január elején a főváros hozzálátott Simicska hirdetőoszlopainak eltávolításához, de a Kúria jogerős ítélete véget vetett az akciójuknak. Igaz, az oszlopok visszaállítását Simicskának már saját magának kellett megoldania.
  • Tudta? Februárban országos méretűvé vált a kockásinges tanártüntetés, melyhez később az egészségügyi dolgozók is csatlakoztak. Az állam végül meghátrált és felszámolta az óriási vízfejet növesztő és teljesen működésképtelen KLIK-et, helyette több mint 50 regionális intézményt hozott létre.
  • Tudta? Február 23-én a Fidesz alelnöke, Kubatov Gábor alkalmazásában álló biztonsági emberek megakadályozták, hogy az MSZP ismét népszavazási kezdeményezést nyújthasson be az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának eltörléséről. Bár a Kúria jogerős döntésben mondta ki, hogy akadályoztatás történt, az ügyészség mégsem látott okot a súlyos választási csalás büntetőjogi kivizsgálására. A kormány viszont meghátrált: egy hónap múlva eltörölték a zárvatartási törvényt, bár ebben szerepet játszott egy politikai dalnok dala is.
  • Tudta? 2016. március 31-én megszületett kisebbik unokaöcsém első gyermeke, édesanyám harmadik dédunokája, Koscsó Lilla.




  • Tudta? Idén töltöttem be 60. évemet. Szomorú, hogy már ilyen öreg vagyok, de jó, hogy ünneplésemre együtt volt a család.




  • Tudta? 2016 májusában elindult a felcsúti kisvasút, melyet uniós támogatással építettek. A pályázati dokumentum szerint napi 2500 - 7000 utast kellene szállítania, de a kisebb utasszámot is csak havonta éri el az utasforgalom.









  • Tudta? A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon Magyarország csoportelsőként jutott tovább a csoportkörből. 30 év után először játszottunk világversenyen és 50 év után először jutottunk túl a csoportmérkőzéseken. Az Európa-bajnok Portugália a torna során öt gólt kapott, ebből hármat a magyar válogatott rúgta nekik. Sajnos a kontinensviadal után a magyar labdarúgás ott folytatta, ahol korábban volt: összes csapatunk kiesett az európai kupaküzdelmekből.
  • Tudta? 2016-ban Bori évfolyamelsőként megszerezte mester-fokozatát a Közép-Európai Egyetem kisebbségpolitikai szakán. Szeptembertől egy alapítványnál kezdett dolgozni.




  • Tudta? A riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szereztünk, ami nem rossz teljesítmény, de a négy évvel korábbi nyolc sportág helyett idén "csak" négyben lettünk érmesek, ezért az olimpia után mind az egyes szakágakban, mind a MOB-ban nagy átalakulások kezdődtek, leginkább a centralizáció, a központi pénzosztás irányába mozdultak el a dolgok, arccal a megpályázott 2024-es olimpia felé.
  • Tudta? 2016 nagy veszteség volt a kortárs magyar irodalomnak, három jelentős magyar író is idén ment el. Márciusban a Nobel-díjas Kertész Imre, júliusban Esterházy Péter, szeptemberben pedig Csoóri Sándor. Bár az előző kettőt urbánusként, az utóbbit pedig népiesként tartották számon, sőt Esterházynak és Csoórinak 1991-ben személyes nézeteltérésük is támadt egy Csoóri-cikkel kapcsolatban, nem hiszem, hogy létezhet olyan magyar irodalomtörténet, melyből bármelyikük is kimaradhat. Esterházyról kétszer is posztoltam, itt és itt.
  • Tudta? Idén háromszor voltam üdülni, egyszer osztálytársaimmal síeltem, kétszer pedig a családdal üdültünk belföldön: Vas megyében rododendronokat néztünk, Hegyalján pedig jó borokat kóstoltunk.


Ják
Füzérradvány


  • Tudta? Októberben a kormány megszavaztatta a népet, de hogy biztos legyen, hogy jól fognak szavazni, több hónapos társadalmi célú hirdetésnek álcázott reklámkampánnyal győzte meg az embereket. A népszavazás érvénytelen lett, sőt, az ennek nyomán benyújtott alaptörvény-módosítási kezdeményezés is elbukott a parlamentben. Az ellenzéki pártok az ügyet bénán, ügyetlenül és határozatlanul kezelték, egyedül az MKKP (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) vitt színt az eseményekbe. A népszavazásról itt és itt posztoltam


A szóróanyag rendeltetésszerű használata


  • Tudta? 2016-ban jelentősen átrendeződött a magyar médiapiac, zömében Orbán kegyvesztett oligarcháinak, Simicskának és Spédernek a kiszorítása és az új barátok, Vajna, Mészáros és Habony helyzetbe hozása folyt. A Simicska-féle ingyenes újságot, a Metropolt kiszorította a Habony-féle Lokál, a TV2 Vajnáé lett, aki ezt a legotrombább lakájmédiává silányította, a korábban szintén Simicska birtokában lévő Class FM országos kereskedelmi rádió frekvenciáját nem hosszabbították meg, ezzel egyidejűleg a Vajna birtokában lévő Rádió1 fokozatosan országos lefedettségűvé válik. A legnagyobb példányszámú politikai napilapot, a Népszabadságot a kiadója, a MediaWorks gazdasági okokra hivatkozva megszüntette, a kiadóban Spéder Zoltán kiszorítása után Mészáros Lőrinc szerzett tulajdonrészt.
  • Tudta? 2016-ban a Brexit-tel és Donald Trump elnökké választásával a külpolitikai erőviszonyok is jelentősen megváltoztak, Orbán Viktor szerint véget ért a politikai korrektség kora.
  • Tudta? 2016 november 19-én megszületett unokahúgom kisfia, így sógornőmék nagyszülők, anyósom pedig dédmama lett.





Orsi a díjjal


  • Tudta? Idén egy napra esett karácsony szenteste és hanuka első napja. A Centropa alapítvány dizájnere készített egy gif-et arról, hogy mennyire hasonlít a két ünnep szimbóluma, én pedig zenei aláfestéssel mutatom be, hogy a legismertebb hanuka-dal és a legnépszerűbb karácsonyi dal sem állnak olyan messze egymástól.




Kedves hűséges olvasóim, ezzel elbúcsúztatom a 2016-os esztendőt, de ne menjetek túl messzire, mert már faragom a 2017-es beköszöntő rímeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése