Parlament

Parlament

2016. december 22., csütörtök

Adventi koncertek

A várakozással teli adventi időszak nem lenne teljes zenei események nélkül. Idén háromban is részünk volt.
A Szilágyi Erzsébet Gimnázium karácsonyi koncertjein 2002 óta veszünk részt mi szülők nézőként, valamelyik gyermekünk pedig szereplőként.
Petra zongorázik a karácsonyi koncerten
Kezdetben Bori csellózott, majd Orsi is beszállt először hegedűvel, később a kórus tagjaként, az utóbbi három évben pedig Petra zongorajátéka örvendeztet meg bennünket. A koncert bensőséges hangulatához jelentősen hozzájárul a tanári kórus fellépése is. Amikor ők éneklik Presser örökzöld dalát, a Mikor eljönnek az angyalokat, tényleg áldás száll a biológia-teremre, ahol a koncerteket rendezni szokták. 14 éve nem untuk meg ezt az eseményt.
Mikor eljönnek az angyalok, tanári kórus
Idén sógorom, aki a szentendrei zsidó hitközség elnöke, meghívott minket a Magyar-Izraeli Baráti Társasággal közösen tartott hanuka-ünnepre. A nyolcnapos hanuka első estéje idén pont 24-ére esik, egyszerre gyulladnak fel a fények a karácsonyfán és a menórában, hirdetve a fény csodáját, ahogyan legyőzi a sötétséget. Mi egy elő-csodahirdetésre mentünk Szentendrére, ahol Bíró Eszter adott csodálatos koncertet.
Bíró Eszter az a fajta énekes, akinek színpadi megjelenése olyan, mint egy csillagszóróé: folyamatos pozitív energiát szór a hallgatóság felé. Hasonló erős pozitív kisugárzása volt Cseh Tamásnak, Vagy Kulka Jánosnak. Remélem Kulkát még fogjuk hallani énekelni. Bíró Eszter dalai nyomán a szemek nem maradtak szárazon. Most beteszek ide egy olyan dalt, melyet a szentendrei koncerten is énekelt. A dalt a Gryllus fivérek gyűjtötték Erdélyben, autentikus jiddis nyelvű zsidó dal, melyet Kányádi Sándor fordított magyarra.



A harmadik előadáshoz a véletlen segített hozzá. Katinak közös operabérlete van anyósommal. Az történt, hogy az egyik előadásra anyósom néhány nappal korábban ment el, elnézte a naptárt. Mivel késett, nem kérték a jegyét, hátul oldalt engedték leülni, így nézte végig Mozart Don Giovanniját. A bérleti előadásra valójában tegnap került sor, így én mentem el Katival anyósom helyett.
Az öt állandóan játszott Mozart-operából eddig hármat láttam csak. A varázsfuvolát és a Szöktetés a szerájbólt már gyerekként is, mert ezek gyermek-operabérletekben is szerepelnek. Ráadásul a Szöktetést katonakoromban láttam Körmenden tájelőadás formájában, sőt, egy bábelőadás keretében is. A Cosi fan tuttéra egyszer Kati helyett ugrottam be, viszont sem a Don Giovannit sem pedig a Figaro házasságát még nem láttam.
A tegnapi előadás teljesen hagyományosan volt megrendezve, sőt szerintem kicsit úgy, mintha önmaga paródiája lenne. A Don Giovanni által elcsábított nők, Donna Anna, Donna Elvira és Zerlina szövetséget kötnek, hogy Don Giovannin bosszút álljanak. Ehhez a szövetséghez csatlakozik Don Ottavio, Donna Anna jegyese és Masettó, Zerlina vőlegénye is. Az alkalmi csapat olyan lúzer, hogy a gaz csábító mindig kicsúszik a kezeik közül, így végül Donna Anna apjának szelleme kőszoborként szolgáltat igazságot és a pokol kénköves fenekére űzi Don Giovannit.
A tegnapi előadáson volt a címszerepet játszó montevideói születésű Erwin Schrott (aki a Wikipedia szerint kifejezetten Don Giovanni-specialista) 44. születésnapja, ezért az előadás végén még nagy ünnepség is volt.
Az opera egyik leghíresebb jelenete Don Giovanni szolgájának, Leporellonak, az úgynevezett katalógus-áriája. Gazdája megkéri Leporellot, hogy próbálja meg valahogyan lepattintani Donna Elvirát, tárja fel neki az igazságot. Leporello előveszi a gazdája nőügyeiről vezetett katalógust, melyben megmutatja Donna Elvirának, hány nője volt már a csábítónak (csak Spanyolországban 1003!). A kihajtható lapokból álló füzetet ezért hívják leporellónak (és ez komoly).
Hogy a csábító férfiak, a megcsalt szerelmesek és a bosszúvágyó felszarvazott vőlegények típusa mennyire változatlan 300 év után, arra példaként szolgáljon az alábbi filmrészlet, melyben mai budapesti környezetben hangzik el a katalógus-ária, a füzetet ezúttal egy laptop helyettesíti.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése