Parlament

Parlament

2016. november 21., hétfő

25 év után megint nincs országos kereskedelmi rádió Magyarországon

2016. november 19-én éjfélkor a Class FM rádió a Himnusz hangjaival elbúcsúzott az analóg sugárzástól. Nagyon bíznak abban, hogy az interneten tovább élnek majd, a 4G mobilhálózatot, a kábelszolgáltatókat emlegetik, de egy országos frekvenciahálózat elvesztését nem lehet túlélni. A Class FM-ről ugyanazt mondhatjuk, amit a Népszabadságról is elmondtunk: bűnben született és bűnben múlt ki.
A magyar kereskedelmi rádiózás a '80-as évek végére nyúlik vissza, amikor a Magyar Rádió osztrák befektetőkkel közösen megalapította a Danubius Rádiót, mely kezdetben csak németül sugárzott (Jetz sind Sie auf der richtigen Wellenlänge!) a nyugati határszélen és a Balatonnál, később Budapesten is. Egy kereskedelmi rádió annyira új hang volt a magyar éterben 1988-ban, hogy volt olyan ismerősöm, aki felvette az adást reklámostól-mindenestől és a kocsijában azt hallgatta. Alapvetően a hazánkban nyaraló német és osztrák turistáknak szólt a műsor, de jelentős szerepe volt '89-ben az NDK-s menekültek tájékoztatásában is. 1991-ben a Danubius országos rádióvá vált és pár év múlva az amerikai tulajdonú Sláger Rádió is a teljes országot lefedő frekvenciahálózathoz jutott, ezért 1991-től számítjuk az országos kereskedelmi rádiózást Magyarországon.
A Sláger Rádióban a Bochkor Gábor által vezetett Bumeráng című reggeli műsor, amelyhez később Boros Lajos is csatlakozott, egy új műfajt teremtett mag a magyar rádiózásban. A műsorvezetők az élő adásban egymást ugratva, a zömében bulvárhíreket viccesen kommentálva egy kvaterkázó baráti társaságra emlékeztetve vezették a műsort. A Boros-Bocskor olyan elválaszthatatlan párost alkotott, mint Stan és Pan vagy Hacsek és Sajó.
Az évek során mind a Danubius Rádiónál, mind a Sláger Rádiónál több tulajdonosváltás történt, így érkeztünk el 2009 novemberéig, amikor mindkét rádiónak lejárt a frekvenciahasználatra a szerződésre. Az ORTT új pályázatot írt ki a két országos hálózatra, melyen a korábbi rádiók is indultak, de alulmaradtak két újonnan alakuló társasággal szemben. A Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Class FM és az MSZP-hez közel álló befektetők által alpított Neo FM folytathatta az országos sugárzást. Azért nyerhettek, mert irreálisan magas, a hagyományos kereskedelmi rádiózással, a saleshouse-okon keresztül értékesített reklámidőkkel kitermelhetetlen frekvenciadíjakat ígértek. Az ORTT akkori elnöke, Majtényi László le is mondott tisztségéről, mert a döntés mögött politikai háttéralkut sejtett. A vesztesek az ORTT döntését bíróságon támadták meg és meg is nyerték a pert, de az ítélet nem döntött az eredeti állapot visszaállításáról. Fél évvel voltunk a 2010-es parlamenti választások előtt, melyről már akkor tudni lehetett, hogy a Fidesz fogja nyerni, ezért érthetetlen, hogyan bízhatott az MSZP abban, hogy a Neo FM-et majd állami hirdetésekkel fogja segíteni az új kormányzat.
Nos, valóban az történt, amit sejteni lehetett: Míg a Class FM szárnyalt az állami hirdetésekből származó és a Simicska által belepumpált pénzektől, addig a Neo FM 2012 júniusára tönkre ment. Az ORTT helyébe lépő MNHH úgy döntött, hogy a megüresedő országos frekvenciára nem ír ki pályázatot, hanem azt megkapja a negyedik állami rádió, a Dankó. Így a Class FM versenytárs nélkül maradt az országos lefedettségű kereskedelmi rádiók piacán. A rádió 2 millió fölötti hallgatottsággal rendelkezett, legnépszerűbb műsora, a Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc, Vadon Jani nevével fémjelzett Morning Show a 2,6 milliós hallgatottságot is elérte.
Csakhogy történt egy kis bibi: 2015 februárjában Simicska Lajos nem nyelte tovább azt a békát, hogy az érdekeltségébe tartozó KÖZGÉP-et folyamatosan kezdik kiszorítani a nagy állami közbeszerzésekből a miniszterelnök új barátai, és szakított régi barátjával és harcostársával, Orbán Viktorral. Ez az elhíresült G-nap, mellyel egy komolyabb és egy viccesebb posztomban is foglalkoztam már. Szinte azonnal megindult a simicskátlanítási folyamat, mely olyan vígjátéki elemektől sem volt mentes, mint a budapesti hirdetőoszlopok karhatalmi segédlettel történő eltávolítása majd bírósági döntés nyomán való visszaállítása, vagy annak számítgatása, hogy vajon hány négyzetméter a Szása-II munkahajó fedélzete.
2016 novemberében lejárt a Class FM frekvenciahasználati engedélye, és bár Simicska a rádiót már korábban eladta a Sláger Rádió Zrt.-nek, így az elvileg már nem Simicska-érdekeltség, az MNHH nem kívánta a szerződést meghosszabbítani. Bár a döntés még jogorvoslati eljárás alatt van, a Class FM ideiglenesen sem sugározhat a régi frekvenciáján, ami azért furcsa, mert ezt még a Klub Rádió is megtehette, amikor átmenetileg elvesztette budapesti frekvenciáját. Ebből látszik, hogy a hatalom jobban haragszik egy tőle elpártolt barátra, mint egy régi ellenségre. Pedig egy országos frekvenciahálózat nagyon értékes közvagyon, különösen, ha 2 millió fölötti hallgatója van. Ennek herdálása kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát.
A Morning Show megszűnése sem volt botrányoktól mentes. A műsor készítői 15-én délután kaptak egy levelet, hogy már be se menjenek műsort készíteni, de 16-án reggel mégis bemehettek az élő műsorba, így módjuk volt elbúcsúzni a hallgatóktól.
Íme a Class FM utolsó hangjai és az ezt követő "static noise", mellyel lezárult a hazai kereskedelmi rádiózás negyedszázados periódusa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése