Parlament

Parlament

2016. június 26., vasárnap

Egy gyékényen Sorossal

(A félreértések elkerülése végett irónia-kapcsolót használok ebben a bejegyzésben)

{Irónia be!}

Mintegy 700 végzős diák - köztük Bori lányunk - és rokonaik gyűltek össze a MÜPA-ban, hogy átvegyék Soros György janicsárképzőjében, a Közép-Európai Egyetemen szerzett diplomájukat. A Magyar Kultúra fellegvárát a liberalizmus mételyével fertőzte meg 90 ország kozmopolita fia és lánya. Voltak itt dánok és jordánok, angolok és mongolok, írek és szírek, oroszok és poroszok, grúzok és drúzok, pirézek, szingalézek, polinézek és még ki tudja hány nemzet sarja kapta meg menlevelét, hogy hazájába hazatérve megrontsa nemzetét.
A nemzetközi rablótőke és gonosz háttérhatalom vezetője karvaly tekintetét végighordozta hallgatóságán, és azzal az üzenettel bocsájtotta el őket: Menjetek, és szerezzétek meg a Világot nekem!
Ha azt hiszitek, hogy egyetlen bőgatyás Magyar ellent mert volna mondani a Magyar Lélek Cippolájának, nagyon tévedtek! Ismét bizonyosságot nyert, hogy mindenért, de MINDENÉRT Soros a hibás!



{Irónia ki!}

Jubileumi diplomaosztó volt a Művészetek Palotájában: A CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem 25. tanévét zárta az idén. Itt végezte el a két éves mesterképzését Bori lányunk a kisebbségpolitikai mesterszakon (Nationalism Studies), ráadásul nem is akárhogyan, évfolyamelsőként, amiért egy különdíjat is átvehetett (Outstanding Academic Achievment Award). Az egyetemet 1991-ben Soros György és a Nyílt Társadalom Intézet alapította azzal a céllal, hogy olyan oktatási központ jöjjön létre a posztkommunista térségben, mely olyan szakembereket képez, akik hazájukban segíthetik egy nyugatos, szabad, nyitott, a piacgazdaságon alapuló társadalom létrejöttét, az egymással konfliktusban álló nemzetek helyébe együttműködő régiók lépjenek.
Már a ceremónia előtt, a gyülekező diákokat és rokonaikat nézve úgy éreztük, mindig is egy ilyen színes, vidám, fiatalos multikulturális közegre vágytunk. Mintha Londonban vagy Berlinben került volna sor erre a diplomaosztóra


A három órás ceremónián beszédet mondott a John Shattuck bostoni professzor, az egytem hét éves megbizatását épp most kitöltő rektora valamint az egyetemi tanács elnöke. Mindketten hitet tettek a CEU értékei mellett, sajnálkozásukat fejezték ki a világban terjedő populizmus miatt, név szerint Donald Trump-ot is megemlítve. Beszélt még Monica Macovei korábbi román igazságügyi miniszter, CEU-s öregdiák. Elmondta, a román parlamentben kapott ő is hideget és meleget, mint "Soros-bérenc". A diákok nevében egy argentin doktorandusz-hallgató mondott beszédet.
A 700 diák diplomaátadása, bár gördülékenyen volt megszervezve, eltartott vagy másfél órát. Jó volt látni, hogy ugyanazon a szakon végeztek indiai és pakisztáni hallgatók. A két év alatt egyikük sem verte agyon baltával a másikat. Lehet, hogy nem váltak a legjobb barátokká, de biztos vagyok benne, hogy hazájukba hazatérve az ősi konfliktusok elsimításán, egymás kölcsönös elfogadásáért fognak munkálkodni.
Bori fogadja a rektor gratulációját.
Átadták a díszdoktori okleveleket is, többek között Szelényi Iván szociológusnak és posztumusz kitüntetésként Göncz Árpádnak, első köztársasági elnökünknek.
Utolsónak Soros György, az egyetem alapítója beszélt. Elmondta, hogy bár 25 év alatt sokat változott az egész térség politikai berendezkedése, de szerencsére az egyetem is követte a változásokat, céljai, értékei változatlanok.
A leköszönő rektor ezzel a hat szavas üzenettel bocsátotta ki a hallgatókat a nagybetűs ÉLET-be: Go out and save the world! Az egyetemi süveg bojtjának jobb oldalról balra történő áthelyezésének szimbolikus aktusával minden hallgató megkapta az egyetemi fokozatot.
Büszkék vagyunk arra, hogy Bori lányunk egy ilyen nyitott, progresszív szellemiségű intézményben tanult, büszkék vagyunk az eredményeire. A ceremónia alatt Donáth László evangélikus lelkész mellett ültem, ki gimnáziumban évfolyamtársam volt (ő angolos, én matekos), és kinek lánya (szintén Borbála) a mi Borink évfolyamtársa és barátnője. Az egész ünnepséget az az európai és multikulturális szellem hatotta át, amiben mindig is szerettem volna élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése