Parlament

Parlament

2013. szeptember 1., vasárnap

Mozgalmas nyárvége

Minden évben, így tavaly és tavaly előtt is külön posztban számoltam be arról, mennyi mindent próbáltunk a nyaralás és az iskolakezdés közé besűríteni.
Orsi már négy hete van Izraelben - lesz még többet is, lesz még időnk megszokni. Most egy Rehovot melletti kibucban megkezdte a nyelvtanfolyamot, az ulpánt. Szobatársnője egy svéd lány, bizonyos Cassandra Andersson. Ma volt az első nyelvórájuk, de a tanulás mellett dolgozni is fognak.
A szokásos nyár végi kulturális programokat már augusztus 20-a előtt megkezdtük. Ha tavaly Örkény születésének centenáriuma volt, akkor idén Weöres Sándoré. Katiék emlékérmét bocsátottak ki az alkalomra, és Kati kapott néhány ingyen belépőt a Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor kiállítására. Bevallom őszintén, soha életemben nem jártam a Károlyi-palotában, csak a Károlyi-kertben nyári koncerteken. Az újonnan nyílt Weöres-kiállítást csak a Petőfi-kiállítás és a Karinthy-kiállítás termein keresztül lehet megközelíteni, így ezeket is átfutottuk. Mindhárom kiállítás igen színvonalas és igyekszik vonzó lenni a tanuló ifjúság számára is, ezért egyrészt alkalmazzák a korszerű számítástechnika vívmányait, másrészt minden korosztály számára vannak különféle játékos feladatok. A Weöres-kiállításon pl. kivetítenek egy verset egy asztalra, és kezünkkel meríthetünk egy-egy szót egy örvénylő szó-levesből, a megfelelő szót aztán a megfelelő helyen "kiönthetjük" a tenyerünkből. Mindenről egy összehangolt vetítő és kamera rendszer gondoskodik. Egy pitypang-bóbitát megfújva újabb és újabb verseket fújhatunk ki egy vászonra. A Keresztöltés című verset akármelyik szónál elkezdhetjük, a számítógép jelzi, hogy milyen irányban haladhatunk tovább, hogy még értelmes legyen a szöveg, befejezve pedig a gép jelzi, hogy ezt a variációt előállította-e már valaki. Tessék, lehet próbálkozni:
kövér________béka________tavon________hintáz
árnyék_______moccan______akác_________ágán
habos________virág________szirom_______ezer
csillag________mellett_______felhő________fátyol

A PIM már eddig is szimpatikus volt nekem a Digitális Irodalmi Akadémia miatt, most újra kapott egy piros pontot.
Ma is kaptunk egy kis Weörest a Várban, ahol a Magyar Könyv Ünnepe rendezvény keretében a Sebő Együttes megzenésített Weöres-verseket adott elő. Kellemes délután volt.
Augusztus 24-én volt a hagyományos nyárbúcsúztató bál a Czakó utcai sportpályán. Idén Badár Sándor, a Bikini együttes és a Vegas Show Band szórakoztatta a közönséget, meg persze volt tűzijáték is. Petra is velünk volt, hogy végképp elfeledje kórházi kalandját.
Augusztus 29-én a Zsidó Nyári Fesztivál keretében voltunk egy Esterházy-felolvasáson, melyet Dés László kísért szaxofonon. Nyár elején, a Könyvek Éjszakáján már megvásároltam a könyvet, azt hiszem, most már tényleg nekifogok (Esterházynál azért az nem úgy megy, hogy csak fogom a könyvet, aztán hajrá). Még sohasem voltam Esterházy Péter felolvasásán, már az is nagy élmény, hogy az ember azt a levegőt szívhatja be, amit a Mester kifú (ezt is Esterházynál olvastam).
A 30-adiki István, a királyról már részletesen írtam, bár a kultúr-cunami hullámai még nem csillapodtak a magyar sajtóban.
Tegnap még kimentünk az 5. Pozsonyi Piknikre. Délutánra már telítődött a Pozsonyi út, alig tudtunk moccanni. Hallgattuk a műsorokat, végigjártuk a standokat, ettünk-ittunk, polgárnak éreztük magunkat.
Holnaptól iskola és egy kicsit tempósabb munka vár ránk, de mozgalmas volt a nyár, volt lehetőségünk feltöltődni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése