Parlament

Parlament

2013. augusztus 5., hétfő

Jaj, elment a legközépsőbb!

Kedves blogolvasók, mi már hónapok óta tudjuk, de reménykedtünk, hogy Orsika az utolsó pillanatban meggondolja magát, vagy csak egyszerűen hajlik a szülői szóra, de ma már valóság: Legközépsőbb kislányunk élete nagy szerelme kedvéért kivándorolt Izraelbe.
Már korábbi posztjaimban is írtam, hogy Orsit boldog és viszonzott szerelem fűzi egy osztálytársához. A srác háromgyermekes család legidősebb gyermeke, izraeli állampolgárok, az anyuka magyar származású. A fiú főiskolai tanulmányait Izraelben szeretné folytatni a kötelező - és hazafiúi kötelességnek tekintett - katonáskodás után. Orsi úgy döntött, hogy ő is Izraelben fog tanulni és ha lehet, szerelme oldalán ez az ország lesz új hazája.
Hogyan történik egy izraeli bevándorlás, "alijázás"? A jelölt jelentkezik a bevándorlási hivatal, a Szochnut magyarországi képviseleténél, kinyilvánítja bevándorlási szándékát, igazolja zsidó származását (legalább egy zsidó nagyszülővel kell rendelkeznie) és büntetlen előéletét. Ha minden feltételnek megfelel, Izrael biztosítja a repülőjegyet, 69 kg poggyászt vihet, a Ben Gurion repülőtéren állampolgárság, személyi igazolvány, készpénz és ingyenes transzfer várja.
Ma került sor Orsi kiutazására, már jelentkezett szerelme nagyszüleitől, egyenlőre itt fog lakni.
Orsi kemény lány, kemény, mint a pinty! Bebizonyította, hogy itthon is szuperül tanul: amiben csak titkon reménykedtünk, sikerült. Felvették a BGF turizmus és idegenforgalom szakára angol nyelvű képzésre államilag finanszírozott formában! 428 volt a ponthatár, Orsi 431 pontot ért el. Azt gondoltuk, ez a siker talán itthon tartja, hiszen három évig ingyen tanulhatna angol nyelven. Kértük, legalább kezdje meg a tanulmányait, hiszen félévet csak legalább egy sikeresen lezárt félév után lehet halasztani. Orsit azonban más fából faragták.
Mi várja kint Izraelben? Elsősorban egy nagyon szerető család. Másodsorban Izrael állam minden bevándorlónak fél évi apanázst biztosít, valamint egy öt hónapos intenzív héber nyelvtanfolyamot, az "ulpán"-t (Orsi egy kukkot sem tud héberül). Héber nyelven a felsőoktatás első három éve ingyenes, de lehet, hogy Orsinak szüksége lesz egy előkészítő évre is, így az alapképzés utolsó éve már fizetős lenne neki. Izraelben alapvető elvárás, hogy az egyetemista a tanulmányai mellett dolgozik is, de erre a munkaadók is gondot fordítanak, szívesen adnak munkát egyetemistának. Kemény dolog lesz.
A családi nyaralás után összepakolt 61 kg-nyi poggyászt, elbúcsúztatta a család, volt sírás-rívás, folyt a könny patakokban. Ma reggel kivittük Lisztferihegyre, 6 osztálytársa is kijött búcsúztatni. Hogy a kellő alaphangulat meglegyen, a TEK egy elhagyott csomag miatt kiürítette a terminált, és csak miután kiderült, hogy a csomagban gatyákon, pólókon és zoknikon kívül nincs más, ráadásul előkerült a megrökönyödött tulaj is, engedték vissza a népet. A reptérre kijött a Szochnut ügyintézője, hogy még az utolsó lépéseknél is segítse a bevándorlót. Orsi szerencsésen vett minden akadályt, most már izraeli állampolgár is.
Kérdezhetitek, miért hagytuk? Aki már megkönnyezte a veronai szerelmesek történetét, hogyan állhatna egy szerelmes lány útjába. Ráadásul jól ismerjük a fiút, és nagyon nagyra tartjuk érettségét, céltudatosságát, és azt, ahogyan képes Orsit is motiválni. Reméljük, hogy boldogok lesznek, és minden céljukat megvalósítják.
Szerencsére Izrael 3 óra repülőútra van, és a WEB2 korszakában naponta láthatjuk és beszélhetünk kislányunkkal. És hogy a magyar kapocs még jobban megmaradjon, Orsi is kapott egy e-könyv-olvasót vagy 500 magyar nyelvű regénnyel, ez több, mint amennyi könyv egy átlag háztartásban található, több, mint amennyit egy átlag magyar egész életében elolvas. Makacsul vallom, hogy nem szívet cserél, aki hazát cserél, hanem még egy szívet, még egy kultúrát kap a régi mellé, gazdagodik és nem veszít.
Hogy egy kicsit erősítsem az önsajnálatot, beteszem ide a Hegedűs a háztetőnből azt a részt, melyben Tevje búcsúzik második lányától, Holdetól, aki követi szerelmét a száműzetésbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése