Parlament

Parlament

2012. szeptember 3., hétfő

Быстро лето пролетело

- Vagyis gyorsan elszállt a nyár, írtam oroszul, hogy visszautaljak a moszkvai posztomra (ezzel nagyjából ki is merül orosz nyelvtudásom).
A nyár Petrának volt a legmozgalmasabb: volt úszótáborban, a kerületi napközis táborban, balett-táborban, egy békéscsabai népművészeti táborban, lovas-táborban, állatkerti táborban.
Orsikánk idén is volt majdnem két hetet a barátjával Izraelben, a többi idejét a német tanulásnak szentelte: intenzív nyelvtanfolyamra járt, osztályozó vizsgát tett, hogy 12.-ben már ne kelljen németet tanulnia, valamint jelentkezett előrehozott emelt szintű német érettségire, amire októberben kerül sor.
Bori amszterdami ösztöndíja előtt igyekezett minél több időt a barátjával tölteni, ezért Vadnán, Bükkszentkereszten, valamint különféle zenei fesztiválokon voltak (EFOTT, balatongyöröki reggae-fesztivál).
A családi nyaralást 6 nap demjéni kiruccanás és 5 nap angyali-szigeti pihenő jelentette, az idei jelentősebb kiadások (Bori ösztöndíja, kisebbik unokaöcsém esküvője és Petra szobájának újrabútorozása) miatt külföldi nyaralásra nem került sor.
Apropó Petra szobája: legkisebb gyermekünk szobáját kifestettük, új szekrényt és ágyat kapott.
A nyár vége - talán azért, hogy kárpótoljon minket a közelgő ősz miatt - mindig eseménydús szokott lenni. Augusztus 25-én az I. kerületi nyárbúcsúztató bál nyitotta az eseménysorozatot egy Charlie-koncerttel. Charlie tényleg bedobott apait-anyait, vele volt a Horváth Attila - Lerch István duó, legfontosabb dalainak szerzőpárosa és más neves zenészek. Az augusztusi melegben jól esett a Jég dupla whisky-vel.
Az idei Zsidó Nyári Fesztivál három rendezvényén is részt vettünk. 28-án adóztunk Popper Péter emlékének egy a neves pszichiáter írásaiból készült kamaradarabbal (A karnevál vége), melyben örömmel láthattuk prózai szerepben Malek Andreát. A végén azért felvételről énekelt is, a That's What Friends Are For című dalt.
29-én Harcsa Veronika koncertjén voltunk. A tavalyi Zsidó Nyári Fesztivál kapcsán leírtam, hogy lenyűgözött minket Palya Bea éneke és személyisége. Nos Harcsa Veronika tőle mind alkatban, mind műfajban tökéletesen különbözik, mégis abban, hogy öntörvényű és megalkuvás nélkül járja a saját útját, hasonlít Beához. Veronika versmegzenésítéseit a progresszív dzsessz köntösébe öltözteti. Előadásuk során olyan légiesen könnyed, mint egy vízinövény, mely ringatózik-hajladozik a zene hullámain. Álljon itt József Attila Ülni, állni, ölni, halni című verse Harcsa Veronika tolmácsolásában.
Szeptember 2-án a 100 éve született Örkény István emlékét felidéző esten voltunk (Egyperces évszázad). Színvonalas összeállítás volt igényes zenei betétekkel.
Mindhárom rendezvényen Orsi is velünk volt.
Szeptember elsején kisétáltunk a Pozsonyi Piknikre is. Ez lényegében családi találkozó volt, mert Kati másod-unokahúga, Szilvi itthon van Kanadából, így a családból 12-en a hagyományos újlipótvárosi "falunapon" jöttünk össze, hogy élvezzük az előadásokat és a forgatagot. A Pozsonyi Piknik legfőbb vonzereje, hogy az egy négyzetméterre eső híres emberek száma talán ilyenkor a legnagyobb. Nagy esemény volt Radnóti Miklós özvegyének, a 100 éves Gyarmati Fanninak a köszöntése is, de erről talán írok majd egy külön posztot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése