Parlament

Parlament

2018. március 24., szombat

Gábor napján Gábriel arkangyalról

Négy évvel ezelőtt, 2014 március 19-ére, a német megszállás 70. évfordulójára ígérte a kormány a Szabadság térre szánt emlékművet, de látván a társadalmi ellenállást, meg amúgy is választási kampány volt, az emlékmű átadását elhalasztották és a választások utánra társadalmi párbeszédet ígértek. Akkor írtam egy posztot édesapám levelét idézve, amit a szüleinek írt a megszállás napján. Ma már tudjuk, hogy a kormány - a frissen megszerzett kétharmad birtokában - megszegte ígéretét, és esze ágában sem volt leülni egyeztetni, hanem az éj leple alatt felállította az emlékművet, melyet azóta sem mert egyetlen politikus sem felavatni.
Bátor civilek viszont ma négy éve úgy döntöttek, hogy elfoglalják az építési területet. A felépítendő emlékmű helyére - mely akkor már körül volt kordonozva - két egymással szembe állított széket helyeztek el, ez szimbolizálta a párbeszéd szükségességét. És bár a csatát elvesztették, mert az emlékmű lopva mégiscsak felállíttatott, a háborút megnyerték. Az emlékművel szemben a '44-ben elhurcolt zsidók tárgyaiból, dokumentumaiból egy alternatív emlékművet, eleven emlékművet hoztak létre. Megalakult az Eleven Emlékmű Közösség, jelképük a két szembefordított szék lett.
A közösség, azon túl, hogy gondozza az alternatív emlékművet, heti rendszerességgel vitafórumot tart a Szabadság téren, afféle agora, Hyde Park Corner alakult ki, ahol fontos közéleti témákat vitatnak meg, meghívva a témák elismert szaktekintélyeit is. Komolyan veszik a két szembefordított széket, mindennél előbbre valónak tartják a pátbeszédet, a vitát. Facebook-oldalukon nyomon követhető a tevékenységük.
Ma, a területfoglalásuk negyedik évfordulójára ünnepi összejövetelt szerveztek az emlékmű előtt, melyre mi is elmentünk. A nyitóbeszédet Majtényi László egykori ORTT elnök, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója, volt köztársasági elnökjelölt mondta, majd az emlékmű közelében felállított sátorban folytatódott a rendezvény. Három író, Závada Pál, Parti Nagy Lajos és Spiró György tartottak felolvasást. Závada a Természetes fényből olvasta fel a német megszálláshoz kapcsolódó fejezetet, Parti Nagy az egyik Fülkefor-könyvéből idézte az emlékműállításáról szóló meséjét, Spiró pedig egy rövid esszét írt a mai alkalomra.
A felolvasások után a budapesti I. és V. kerületi választókerület képviselőjelöltjeivel volt beszélgetés. A meghívottak közül a Hollik István (Fidesz-KDNP) és Losonczy Pál (Jobbik) nem fogadta el a meghívást, a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje pedig visszamondta a szereplést. Izgatottan vártuk Juhász Pétert (Együtt), aki már a délelőtt folyamán - példát mutatva a többi ellenzéki képviselőjelöltnek - visszalépett a jelöltségtől. Nagy tapsot kapott a közönségtől. Eljött még Csárdi Antal (LMP), fekete-Győr András (Momentum) és Váradiné Naszályi Márta (MSZP-P) is. Már az nagyon érdekes volt, hogy mennyire eltérően ítélték meg, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem után mi legyen az emlékművel. Az MSZP és a Momentum mindenképpen megkérdezné az embereket, az Együtt lerombolná, az LMP pedig szoborparkba vinné. A közönséggel kialakult dialógus viszont egészen más fénytörésbe állította a problémát. A német megszállási emlékmű és a vele szemben létrejött eleven emlékmű a jelenlegi NER tökéletes lenyomatát adja. Mag a jelenlegi kormányzat hallani sem akar a párbeszédről, az emberek véleményét kizárólag fentről irányított nemzeti konzultáción keresztül kéri ki, az Eleven Emlékmű Közösség makacsul hisz a dialógusban. Most is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy talán az lenne a legjobb, hogy ez a soha át nem adott és a kormányzat által is szégyellt emlékmű megmaradjon örök mementónak, az igazság elhallgatásának, a hazugságra épülő emlékezetpolitikának az emlékműveként.
Megható volt látni, hogy mennyire betartották a vitakultúra szabályait: A hozzászólásokra a jelentkezések sorrendjében került sor, maximális ideje két perc volt, közbekiabálás tilos, tapsolás helyett a tetszésnyilvánítás kézrázással történt. Elszoktunk már ettől a vitakultúrától a magyar közéletben.
A vita során Fekete-Győr András fontos bejelentést tett: ő, valamint az MSZP-P és az LMP jelöltjei megállapodtak, hogy végeztetnek egy utolsó közvélemény-kutatást a kerületben, és a legesélyesebb javára a másik kettő visszalép. Ezt is hatalmas ováció fogadta. Az emlékművön egy táblát helyeztek el ezzel a felirattal: Szavazz, hogy dönthess! Mi ehhez fogjuk tartani magunkat április 8-án.
Az emlékmű a felirattal, előtérben az eleven emlékmű egy részlete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése