Parlament

Parlament

2015. március 25., szerda

Tavaszköszöntés napfogyatkozással és teljesítménytúrával

Március 20-án, a csillagászati tavasz előestéjén részleges napfogyatkozás volt hazánkban. Ráadásul derült idő köszöntött ránk. Képzeljétek, megtaláltam az 1999-es teljes napfogyatkozásról megmaradt védőszemüvegeket - bár a sajtó óva intett ezek használatáról, mondván, hogy esetleg már lepergett róluk a védőréteg. Én is bevittem egyet a munkahelyemre, Petra is az iskolába, mindkettőnknek nagy sikerünk volt, mert rajtunk kívül más nemigen gondolt a csillagászati jelenség megfigyelésére.
Az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozás azért volt számomra emlékezetes, mert pont apám 78. születésnapjára esett, másrészt Velemen nyaraltunk a szüleimmel együtt, és a kápolnadombról csodálhattuk az égi tüneményt.
Emlékezetes volt még a 2003-as részleges napfogyatkozás is, mert erre hajnalban került sor, ezért szabad szemmel is megfigyelhető volt. Elhatároztuk, hogy a Gellérthegyről szemléljük a jelenséget, sőt, ha jól emlékszem, utoljára vetettem be Practica típusú fényképezőgépemet (ehemalige DDR) a 200-as teleobjektívvel. Iszonyú korán kellett kelni, de felkelt az egész család (Bori 11, Orsi 9 éves volt, Petra még futó gondolat sem). Szerencsére az esemény szombaton volt, utána visszafeküdhettünk aludni.
Volt már azóta részleges napfogyatkozás hazánkban, de sajnos borús idővel párosult.
Március 21-én, Benedek napján, a tavaszi napéjegyenlőséget a hagyományos geocaching teljesítménytúrával köszöntöttük. Hetedik alkalommal veszek részt ezen a rendezvényen, és Bori egy kivételével mindre elkísért, idén is. Tavaly és tavalyelőtt jött Kati és Petra is, az elsőn, még 2009-ben Orsi is ott volt. Idén gyönyörű helyen, Szigligeten és Badacsonyban túrázhattunk, gyönyörű időben, csodás virágok között.
Érdekes, hogy míg az első négy teljesítménytúrán több mint 200-an indultak, az utolsó három alkalommal 100-nál kevesebben (tavaly pl. csak 55-en). Pedig gyönyörű a tavaszi, vitorlás-nélküli Balaton, jó volt a Badacsony tetején sétálni, bár feljutni nem volt egyszerű az úgynevezett Bujdosók lépcsőjén, melyen kicsit úgy éreztem magam, mint a Kung-fu panda:
Évről-évre igyekszem vicces logot írni a túrához, idén titkos ügynökösre vettem a figurát:
Ügynöktársammal kora hajnalban indultunk hetedik bevetésünkre. Küldetésünk helyszínén megkaptuk a titkos eligazítást, és a konspiráció szabályait végig betartva kezdtünk a nyomozásba. Valamennyi ellenőrző helyen eleget tettünk beszámolási kötelezettségünknek. A küldetés során sok furcsaságot észleltünk, de titoktartási nyilatkozat kötelez bennünket a hallgatásra.
A küldetést sok viszontagsággal és ügynöki fortélyunk bevetésével, valamint az ellenőrző pontoknál kapott túlélési csomagok felhasználásával végül sikeresen teljesítettük, melyért ügynöktársammal együtt kitüntetésben részesítettek bennünket, nekem már ez volt a hetedik érdemérmem.
Bár sokat nem árulhatok el felső kapcsolataimról, annyit mindenképpen meg kell említsek, hogy mindent megtettek a küldetés sikeréért, ismét nagy szolgálatot tettek a Ügynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése