Parlament

Parlament

2014. március 21., péntek

Március 21., Benedek-nap

Az utolsó meleghozó a csillagászati tavasz első napján hozza el az utolsó zsákot. Ebben az évben hozott is bőségesen. Csak kontrasztként beszúrok ide két fényképet, az első tavaly március 21-én készült, a második meg idén március 21-én Kelenvölgyben, munkahelyem környékén.

De azt tudjátok-e, hogy ebben az évszázadban 2011-ben esett utoljára március 21-re a tavaszi napéjegyenlőség, mostantól 2100-ig március 20-án vagy 19-én ünnepelhetjük a tavaszt. És ennek is az a fránya 2000-es esztendő az oka! Arról van ugyanis szó, hogy egy év nem pontosan 365 nap, hanem 5 órával, 48 perccel és 46 másodperccel több. Ennyivel tolódik egyre későbbre a tavaszi napéjegyenlőség is, de ezt a négyévenkénti szökőévvel kompenzáljuk, és ezt már a Julianus-naptár is tudta. Csakhogy a négyévenkénti szökőnap évente 6 órányi kompenzációt jelent, vagyis minden csillagászati forduló jobban tolódik visszafelé, mint előrefelé. Ezt elkerülendő 100 évenként elmarad a szökőnap, kivéve a 400-zal osztható éveket - ilyen volt a 2000. esztendő is. Mivel 2000-ben is szökőév volt, a naptárt kicsit "túlkompenzáltuk". De azért a Benedek-napot meghagyjuk március 21-ére.
Március 21. egyéb szempontokból is nevezetes nap, íme egy kis felsorolás:
95 évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg a Tanácsköztársaság. Károlyi kézhez kapta a Vix-jegyzéket, melyet elfogadni nem akart, elutasítani nem mert, ezért köztársasági elnöki címének megtartásával átadta a kormányzást a szocdemeknek, akik viszont haladéktalanul lepaktáltak a kommunistákkal, és Károlyit lemondatták. Csak kevesen tudják, hogy a Tanácsköztársaság miniszterelnöke Garbai Sándor volt, Kun Béla "csak" külügyi népbiztos, de ő volt a tényleges vezető. Az idealisztikus, demagóg egyenlősdi mögött nem állt konzisztens gazdasági modell, ami csak tovább rontott a vesztes háború utáni Magyarország katasztrofális gazdasági és közellátási helyzetén. Viszont Kun Béla ellent mert mondani a Vix-jegyzéknek, és kezdeti katonai sikerei népszerűvé tették egy darabig. Viszont a tiszántúli offenzíva utáni katonai vereség 133 nap után a kommün vereségét is okozta.
Iskolás koromban nagy becsben tartottuk a Tanácsköztársaság ünnepét. Sok iskolai olvasmány szólt arról, hogy a proletár gyerekek ingyen mehettek a Margit-szigetre vagy a Császár uszodába, ingyen nyaralhattak a Balatonnál. Az 50. évfordulón, 1969-ben meghirdették az MR19-69 akciót: a rádióban elhangzó szignál után az úttörő-örsöknek egy előre meghatározott riadólánc mentén az iskolában kellett gyülekezniük, akadályversenyen részt venniük. Egyébként 1969-ben állították fel a Városliget szélén a Tanácsköztársaság Emlékművét. A KISZ (fiatalabbaknak: Kommunista Ifjúsági Szövetség) zászlóbontására is 1957 március 21-én került sor. Később az ünnepet beiktatták a "három tavasz ünnepe" sorozatba: március 15., március 21. és április 4. Így a '80-as években jogunk volt március 15-e után majdnem három hétig kokárdát viselnünk.
1976 március 21-én lépett be a VEIKI elektronikus osztálya az országos brigádmozgalomba. Kitaláljátok-e, hogy mi lett a brigád neve: Március 21-e brigád! Négy brigádnapló őrzi a brigád 12 éves történetét. Az első bejegyzésekből megtudhattuk, hogy két dolgozónak is leánygyermeke született, majd fél év múlva egy fiú is, melyeket ágyúlövéssel ünnepeltek. 1987-ben az utolsó bejegyzések között volt szintén egy lány és egy fiú-unoka születése. Az ágyúlövés szokása egyébként végig megmaradt, még 2004-ben Petra lányom születésekor is lőttünk a kis mini-ágyúval, melynek töltete gyufafejekből, fojtása papírgalacsinból állt. Persze szakmai dolgok is kiderülnek a brigádnaplókból, így pl. '87-ben szereztük be első PC-nket. Hogy 1988-ra miért állt le a brigádmozgalom, azt nem tudom, mert akkor még csak a rendszerváltás előfuvallatát éreztük.
Pontosan 25 éve, 1989. március 21-én kaptam meg életem első, egyetlen - és ne ringassuk magunkat illúziókban - valószínűleg utolsó állami kitüntetését, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa által alapított Kiváló Munkáért jelvényt.
Az átadási ünnepség meghívóján ez állt: Az Ipari Minisztérium a KISZ zászlóbontásának 32. évfordulója tiszteletére kitüntetés átadási ünnepséget rendez. Ez 1989-ben, egy hónappal a többpártrendszer meghirdetése után már elég pikáns volt. Az átadás helyszíne egyébként a minisztérium Margit körúti épülete volt, melynek lebontását mikor jelentették be? 2013. március 21-én, és rá majdnem egy évre, a múlt héten kezdődött el a bontás.
És volt egy jeles esemény 5 évvel ezelőtt, 2009. március 21-én is. Ezen a napon mondott le ugyanis Gyurcsány Ferenc. Miniszterelnökségének utolsó három évében már csak pária volt, hiszen egyszerre kellett megküzdenie az MSZP-s dinoszauruszokkal, a koalíciós partner SZDSZ-szel és azzal a parlamenti ellenzékkel, mely az őszödi beszéd után rendre kivonult a Parlamentből, valahányszor Gyurcsány emelkedett szólásra. Mindháromtól vereséget szenvedett, a folytatást ismerjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése