Parlament

Parlament

2015. február 17., kedd

HGCS

Háztartásigép-csere, egész pontosan "háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alapprogram", röviden "Otthon Melege Program". Ez egy pályázat, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hirdetett meg főleg nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak régi hűtő- és fagyasztó gépek új, energiahatékony gépekre történő lecserélésére. Mivel anyám már régóta szerette volna lecserélni hűtőszekrényét, ő is pályázott és nyert.
25 évvel ezelőtt a nászajándék-pénzből vásároltunk egy Zanussi-Lehel hűtő- és fagyasztó szekrényt. Ez nem sokkal a rendszerváltás után volt. Korábban hűtőszekrényt - főleg, ha fagyasztóval volt egybeépítve - csak előjegyzésre lehetett vásárolni. Az ember bement a Fehérhajó utcai Lehel mintaboltba, kiválasztotta álmai hűtőszekrényét, befizette az előleget, és egy fél év múlva már meg is kapta a gépet. A jászberényi  Lehelt viszonylag hamar felvásárolta a Zanussi, ezért mi már a Zanussi mintaboltban vettük meg az áhított készüléket, és csak egy-két hetet kellett várnunk rá. Tiszta Amerika volt! Legénykori hűtőgépemet szüleimtől kaptam, első hűtőszekrényük, egy ősrégi Lehel volt (a '60-as évek végén vették), a '90-es évek elején még a szentendrei nyaralóban is szolgált pár évet.
Amikor 2002-ben ide költöztünk a Zsolt udvarba, teljesen gépesített konyhát kaptunk egy beépített Electrolux hűtőgéppel, így visszaadtam a kölcsönt szüleimnek, vagyis ők kapták meg a 12 éves Zanussit. Hát ezt cserélte most le anyukám. Már erősen korrodált volt és nagyon rossz volt a tömítése.
A pályázat eredetileg november elején indult volna, de mivel a hirdetmény szerint az elbírálás a beérkezés sorrendjében történt volna, amint megnyílt a pályázási lehetőség, összeomlott a szerver. Két héttel eltolták a pályázat kezdetét és régiónkénti lépcsőzéssel próbáltak enyhíteni a terhelésen. Ez a két hét elegendő volt arra, hogy:
  • Kiválasszuk, milyen készülék lenne legjobb édesanyámnak. Ellenőriztük, hogy ez szerepel-e a pályázaton meghirdetett modellek között. Végül egy felső fagyasztós Gorenje mellett döntöttünk.
  • Mivel a pályázatot kizárólag a pályázó nevére létrehozott ügyfélkapun keresztül lehetett benyújtani, megigényeltük édesanyámnak az ügyfélkaput: ezt csak személyesen, kormányablaknál lehet elintézni.
A pályázatnál nemcsak az új készüléket kellett pontosan megadni, hanem a lecserélni kívánt régit is. Ez alapján kalkulálták ki a várható energiamegtakarítást és ítélték oda a támogatást. Szerencsére a régi Zanussit is befogadták, mint leadandó készüléket, és 25 000 Ft támogatással kecsegtettek. Januárban aztán jött egy értesítés, hogy - bár még mindig nem tudják, hogy elnyertük-e a támogatást - 30 000 Ft-ra emelték az összeget. Végül múlt héten szállt fel a fehér füst, elnyertük a támogatást, ami az új gép árának majdnem a fele volt.
A vásárlás lebonyolítása is roppant egyszerűen ment: a kinyomtatott engedményezési nyilatkozattal anyámmal megjelentünk a Mammutban lévő Media Markt-ban, ahol tíz perc alatt megrendeltük a szállítást. Ma kihozták a gépet, a régit elvitték (kötelező volt leadni, hiszen a pályázat célja pont az volt, hogy ne falja tovább az energiát egy rokonnál vagy a telken).
Nagyon jónak tartom ezeket a programokat, mert tényleg sok energiát lehet velük megspórolni. Mi tavaly cseréltük le a tévénket, és azóta havi 5-600 Ft-tal fizetünk kevesebbet az áramért! Bármennyit is berzenkedünk az ellen, hogy már nem nagyon kapni hagyományos izzókat, hihetetlenül sok energia takarítható meg főleg a LED-es világítótestekkel.
Nemrég olvastam egy tanulmányban, hogy az évszázad közepére az épületek - legalább is a középületek - hőfogyasztása nullára csökken. Ezek az épületek egyrészt nagyon hatékonyan használják fel a környezeti hőt (napkollektorokkal, napelemekkel és hőszivattyúkkal), másrészt rendkívül jól szigeteltek.
Az háztartások elektromos fogyasztása is jelentősen csökken majd a jó hatásfokú nagygépek (hűtőgép, mosógép) és a remélhetőleg teljesen általánossá váló LED-világítás miatt, de az elektromos és tölthető hibrid autók terjedése miatt a benzinfogyasztás egy része elektromos fogyasztássá konvertálódik. Fontos technológiai lépés lesz a házon belüli független termodinamikai körfolyamatok összekapcsolása. Képzeljük el, hogy egy forró nyári napon az amerikai konyhás nappaliban lévő kombinált hűtő ontja a meleget a szobába, amit a légkondicionáló juttat ki a szabadba. Pedig ezzel a hővel esetleg vizet lehetne melegíteni, esetleg elraktározni télire.
Amikor jelenlegi lakásunkba költöztünk, a régi lakásunkhoz képest lényegesen jobb hőszigeteléssel, és jobban záró nyílászárókkal találtuk magunkkal szemben. A túl jó szigetelés meg is bosszulta magát: magas a páratartalom, az ablakok közelében penészedés alakult ki. Olyan szellőzőket kellett felszereltetnünk, amik a magas páratartalomnál automatikusan kinyílnak. Vagyis le kellett rontanunk a hőszigetelés hatásfokát. Tanulság: a jó hőszigetelés mellett elengedhetetlen egy nem hőveszteséggel járó szellőzőrendszer kialakítása is.
A fűtőkészülékünk egy jó hatásfokú zárt égésterű gázkazán, amit intelligens szobatermosztáttal szereltünk fel: a termosztát "megtanulja" a szoba hőkarakterisztikáját, és igyekszik úgy szabályozni a fűtést, hogy a hol forró hol meg jéghideg radiátorok helyett folyamatosan langyosak legyenek a fűtőtestek. Ez a kazánt is kíméli. Nap közben, amikor nem vagyunk otthon, leszabályozza a hőmérsékletet.
A jó energiahatékonyságú hűtőgépet a lakással készen kaptuk, a mosógépünket kb. 5 éve cseréltük le. A világítótestek felét már lecseréltem kompakt fénycsövekre ill. LED-es izzókra. Mivel nálunk napi 4-5 órát megy a tévé, annak kicserélése is jelentős megtakarítást hozott. Jelenleg mind a gázszámlánk (fűtés és meleg víz), mind a villanyszámlánk (főzés, mosás, világítás, szórakoztató elektronika) négyszámjegyű, azaz 10 000 Ft alatt van havonta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése