Parlament

Parlament

2014. április 11., péntek

Új családtag

Az új családtag egy televízió.
A régi tévénk pontosan 20 éves volt, mégpedig a VIDEOTON gyár utolsó tévékészüléke, egy TS6357.


Nem csalás, nem ámítás, a jobb oldali képen Orsi lányom látható egy éves korában a tévével. Annak idején azért esett a választásom erre a TV-re, mert PIP-es (kép-a-képben) volt és sztereó. Persze akkor még nem volt magyar sztereó adás, és kábelen sem adtak egyetlen csatornát sem sztereóban. Aztán döntöttek a magyar sztereó-szabványról: Nicam-kódolású lett. Az én tévém pedig az A2-es szabványnak felelt meg. Külső sztereó jelforrásom nem volt, a videomagnóm még monó készülék volt. Aztán pár év múlva végre a kábelszolgáltató már sztereóban továbbította az - akkor még analóg - jelet, és a műholdas adások A2-es szabványúak voltak.
Aztán később már lett egy sztereó videomagnóm, DVD felvevő/lejátszóm, majd digitális set-top bokszom, de a TV maradt. Családi, baráti, ismerősi körben már mindenkinek lapos tévéje volt, de mi még arra vártunk, hogy a régi elromoljon. De a tévé kitartott, végül mi adtuk fel a harcot.
Korábbi tévém is VIDEOTON gyártmány volt, egy Hitachi-képcsöves, fa kávájú gép, de az csak nyolc évig bírta. Az volt első teletextes készülékem, egyben első színes tévém, 1986-ban vettem, a mexikói focivébét már azon néztem.
Szüleim 1965-ben vásároltak televíziót, nővéremmel már nagyon türelmetlenek voltunk, mert az osztályban már mindenki a Ki mit tudról, a Tell Vilmosról meg A Tenkes kapitányáról beszélt.
Első tévénk is egy VIDEOTON volt, mégpedig egy középképernyős Favorit, természetesen fekete-fehér.
A most leselejtezett tévénél csak az Orion minitoronyból megtartott kazettás magnó régebbi (1987-es), és a toronyhoz egy évvel később megvásárolt legendás HS280-as hangfal-pár. Elektromos készülékből pedig van egy orosz kávédarálónk, mely a '70-es években készülhetett (1 rubel 20 kopejka), de olyan erős acélból van a pengéje, hogy a rendszeres használat ellenére sem kopik el, a motorja sem ég le.
Új tévénk persze már a korszellemnek megfelelően egy 3D-s okos tévé, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez is kihúzza húsz évig.


3 megjegyzés:

  1. A mi LG tévénk kb 12 éve van meg. De még kitart... :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Favorit TV esetleg megvan még?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, több mint ötven éve nincs már meg. A fotót a netről szedtem :(

      Törlés