Parlament

Parlament

2014. szeptember 7., vasárnap

Hogy könnyebb legyen búcsúzni a nyártól

Augusztus vége, szeptember eleje évről-évre eseménydúsan telik, hogy ne fájjon annyira a tény, hogy vége van a nyárnak.

Augusztus 29. péntek
A Várkert Bazár megnyitó ünnepségén is voltunk, de erről már írtam egy posztot. Szikora Róbert és az R-Go játszottak, a gidák semmit sem öregedtek.

Esti forgatag a Várkert Bazár előtt


Augusztus 30. szombat
Nővérem anyukámnál töltött pár napot, szombaton együtt kimentünk Szentendrére. A kertben való tevés-vevés után sétáltunk a városban, ahol éppen valami borfesztivál volt. Nagyon jót tett a városképnek, hogy lebontották a Duna-korzó melletti gátat, és ha jön az árvíz, mobil gátat állítanak fel. A Bárczy étteremben ebédeltünk és egy nemrégen nyílt új cukrászdában fagyiztunk.
Este várt ránk az I. kerületi nyárbúcsúztató bál. Balázs Fecó és a Korál volt a fő attrakció, utána igazi választási tűzijáték következett, majd éjfélig a Partissimo zenekar húzta a talpalávalót, ezúttal végig maradtunk, Petra is nagyon élvezte.
Szentendrei forgatag


Augusztus 30. vasárnap
A Zsidó Nyári Fesztivál nyitó rendezvényén voltunk a Dohány utcai zsinagógában: A Budapest Klezmer Band játszott, Tompos Kátya énekelt. A Zsidó Nyári Fesztivál évek óta Budapest legmultikultibb rendezvénye, de nagyon drágák rá a jegyek. Szerencsére sógornőmék szereznek nekünk tiszteletjegyeket, így évek óta ingyen veszünk részt a rendezvény-sorozaton. Erre a napra Petra is jött volna velünk, de ő önzetlenül felajánlotta belépőjegyét nővéremnek, aki már nagyon szeretett volna egyszer bejutni a híres Dohányba.

Szeptember 3. szerda
Egy unikális előadás a Zsidó Nyári Fesztivál keretében: David Yengibarian örmény származású harmonika-művész és triója lépett fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Először jártam ebben az épületben, amit még mindig renoválnak, nincs is benne rendes világítás, és mivel tóraszekrény sincs benne, nem számít szent helynek, nem kell benne kappedlit viselni. A zene örmény népzenei elemekkel kevert dzsessz volt. A fesztivál szervezői mindenféle műfajban hívnak mindenféle előadókat, ez teszi ezt a rendezvénysorozatot ilyen sokszínűvé.

Szeptember 4. csütörtök
Megint a Dohány utcai zsinagóga: ezúttal Zorán és zenésztársai, valamint Gerendás Péter és Kulka János szerepeltek. Hihetetlen jó előadás volt. Készült egy film 1969-ben, a címe Extázis 7-től 10-ig. A film a magyar beat-mozgalom hajnaláról szól, az Illés-Metró-Omega korszakról. Olyan kultúr-szociológusok is megnyilvánulnak a filmben, mint Vitányi Iván, jelenleg a DK veterán politikusa. Na, ebben a filmben egy Zorán-rajongó lány mondja: "Ezt a zenét fiatalok játsszák fiataloknak. Vagy el tudjátok képzelni, hogy 50 év múlva a szakállas Zorán játszik majd nekünk?"  Ez mindig eszembe jut, valahányszor olyan régi, legendás énekeseket hallgatok, mint Szikora Robi, Balázs Fecó vagy Zorán. Mi együtt öregszünk. (És hamarosan jön a Beach Boys is Magyarországra.)

Szeptember 6. szombat
Idén is elmerültünk a Pozsonyi Piknik forgatagában, kicsit hallgattuk a zenét, megkóstoltuk Raj Ráhel híres flódniját, ittunk kézműves sört, és közben polgárnak éreztük magunkat.
Petra kéztetoválást kap a Zsolnai Manufaktúra egyik festőjétől


Szeptember 7. vasárnap
Egy volt osztálytársam vitorlázni hívott minket a Balatonra. Több mint 25 évvel ezelőtt rendszeresen vitorláztam a Balatonon. Utoljára kb. 10 éve vitorláztunk Csopakon, akkor egy éjszakát a hajón töltöttünk. Most csak pár órára futottunk ki a kenesei kikötőből, nem is volt túl nagy szél, de élveztük a kellemes nyárutót.
Petrával a vitorláson


Egyszóval kellemesen és tartalmasan búcsúztunk el a nyártól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése