Parlament

Parlament

2014. augusztus 29., péntek

Várkert, amit kétszer adtak át

...de ráférne még egy harmadik átadás is.
Elmentünk a Várkert Bazár második megnyitójára (egyszer már átadták április 4-én, a parlamenti választások előtt, de aztán gyorsan bezárt a Bazár), most a helyhatósági választások előtt újra átadták, de az alábbi fényképek tanúsítják, hogy van még mit csinálni a környéken, amivel talán már nem kéne megvárni a következő választásokat.


De ami elkészült, az szép lett, itt van két fénykép, az egyiket 2007-ben, a másikat pedig ma készítettem:
2007.
2014.
A megnyitón az R-Go együttes játszott, pedig ők sohasem zenéltek a legendás Ifjúsági Parkban, mint ahogyan én sem jártam ott sohasem. A Várkert Bazárral kapcsolatban ezért három olyan történetet mesélek el, melyek közül csak az egyik kapcsolódik a híres ifiparkhoz.
A Várkert épületében a 60-as években szobrászműtermek és műteremlakások voltak, melyek gyakran spontán értelmiségi összejövetelek helyszínéül is szolgáltak. A télen elhunyt Jancsó Miklós egyik filmjében, az Oldás és kötésben találkozhatunk a Várkert épületével. (Csak érdekességként említem meg, hogy Jancsó is népi kollégista volt, mint apám, másfél hónappal volt apámnál fiatalabb és két hónappal élte túl apámat). Az oldás és kötés három egyenlő, 30-30-30 perces részből álló, triptichon-szerkezetű film azokról az első generációs értelmiségiekről, akik vidéki gyökereiket már elveszítették de a "nyavalygó" városi értelmiségben még nem találják helyüket. A film középső része mutatja be ezt a dekadens, útkereső értelmiséget, akik között a kor híres zenészeire és íróira is ráismerhetünk, pl. Kovács Gyula és Gonda János dzsessz-muzsikusokra vagy Csoóri Sándor költőre. Ez a rész játszódik a Várkert egyik szobrász-műtermében ill. a szemközti Várkert Palotában.
Az Ifjúsági Parkhoz kapcsolódik a '60-as évek fiatalsága egy sajátos szubkultúrájának, a magyar hippi-mozgalom megtestesítőinek egy csoportja, a Nagyfa Galeri. Az Ifjúsági Parkba be nem engedett fiatalok a park fölötti domb egy jellegzetes fája körül gyülekezve hallgatták a zenét, Radics Béláékat (Tűzkerék), Baksa Sósékat (Kex). A társadalomból való kivonulásukat nyíltan vállalták, legendás vezérük Indián (Fogarasi András) volt, kinek története szolgált mintául a kor egyik sikerkönyve, Csörsz István: Sírig tartsd a pofád főszereplőjéhez. (A könyvet a katonaság alatt olvastam.) 45 évvel ezelőtt, 1969. július 8-án került sor a Nagyfa Galeri híres spontán hippi-felvonulására. Az Erzsébet hídon vonultak át Pestre, de némiképp árnyalja a képet, hogy a belvárosba érve már náci karlendítéssel, az Erikát énekelve masíroztak, ami miatt rendőrségi ügy és sok hónapi börtönbüntetés lett az első magyar hippi-felvonulásból. Persze az ifiparkba be nem engedettek (ha például nem volt rajtuk nyakkendő - ez komoly) továbbra is gyakran hallgatták a zenét a fa mellől és szerettek azzal dicskedni, hogy ők is Nagyfa-tagok.
Petra lányom a Nagyfánál 3 éves korában
Harmadik történetem Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester nyolc évvel ezelőtti hivatalából való felfüggesztéséről szól. Pont az önkormányzati választások előtt álltunk, mint most, és a képviselő testület MDF-es tagjai akarták megpuccsolni a fideszes polgármestert, mégpedig a Várkert Bazár miatt. Történt ugyanis, hogy még 2002-ben Nagy, mint a Várgondnokság KHT tagja megszavazta, hogy a testület kössön előszerződést egy kanadai-angol érdekeltségű céggel, a Foundation Kft-vel a Várkert hasznosítására, és erről nem kérte ki a képviselő testület véleményét. Tény, hogy 10 évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy a Várkertet egy magáncég hozza rendbe és ők is fogják hasznosítani. Mivel azonban a cég nem volt képes elfogadható beruházási tervet benyújtani, elvi építési engedélye lejárt. Nagy Gábor Tamás is kihátrált a projektből. Felfüggesztése is csak egy hónapig tartott, mert a bíróság visszahelyezte polgármesteri jogába. A Várkert Bazárnak pedig további 10 évet kellett várnia a felújításra.
Reméljük, hogy pár hónap múlva tényleg minden munkával elkészülnek, de továbbra is nagy kérdés marad, hogy rentábilisan hasznosítható lesz-e a létesítmény. A kert alatt létesített hatalmas buszparkolóval valószínűleg sikerül elérni, hogy a turisták a kerten keresztül menjenek fel a Várba, így a Várkert bekapcsolódhat a turizmus vérkeringésébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése