Parlament

Parlament

2014. február 3., hétfő

Sakk matt

Egy nyári posztomban lelkesen írtam Egerszegi Krisztináról, aki 14 évesen legyőzte az NDK-s óriásokat és olimpiai bajnok lett. Írnom kellett volna egy nála két évvel fiatalabb lányról is, Polgár Juditról, aki két nővérével, Zsuzsával és Zsófival, valamint Mádl Ildikóval ugyanabban az évben megnyerte a szaloniki sakkolimpiát, ezzel megtörve a szovjetek hosszú hegemóniáját. A mindössze 12 éves Polgár Judit pár hónap múlva, 1989 januárjában a női világranglista élére került, és immár 25 éve megszakítás nélkül tart az elsősége. A női sakkcsapat 1990-ben még megvédte elsőségét, de Judit utána már csak férfi versenyeken indult, 15 évesen pedig minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere lett. Az összesített világranglistán egészen a 8. helyig grádicsolt, számos korábbi, regnáló vagy későbbi világbajnokot legyőzött. A férfi sakkcsapatot is az olimpiai ezüstéremig repítette 2002-ben.
A Polgár lányokat születésüktől fogva a sakkra nevelte apjuk, Polgár László, bebizonyítva ezzel, hogy bárkiből nevelhető sikeres ember. Mégis zavarba ejtő a lányok sikere, hiszen azt gondolhatnánk, hogy a sakk - a sok-sok tanulás és gyakorlás ellenére - mégis csak egy velünk született tehetség, készség kérdése. Minden esetre annak idején elég sok vita folyt a Polgár-módszerről.
Mindez onnan jutott eszembe, hogy szülőként feljogosítva érzem magam, hogy egy-egy ifjúsági regényt is elolvassak, így a hét végén elolvastam Petra egyik karácsonyra kapott könyvét, az Alma - a sötét birodalom című kötetet. A könyvet a gyermekregény-író Berg Judit Polgár Judittal közösen írta, és természetesen nagy szerep jut benne a sakknak. A regény hősei, négy tinédzser egy másik világba kerülnek, ahol minden a sakk körül forog. Persze csak az egyikük tud sakkozni, a címszereplő Alma (akit nyilvánvalóan Polgár Juditról mintázott Berg Judit), de a többiek is rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyek elengedhetetlenek a sakkhoz: előrelátás, türelem, céltudatosság, logika. A regény mottója: a sakk olyan, mint az élet, az élet pedig a sakkot utánozza. Hőseink számos fejtörőn (melyek között a sakkfeladványokon kívül más logikai fejtörők is vannak) és bátorságpróbán keresztül jutnak el a végső összecsapásig, mely nem más, mint Polgár Juditnak a későbbi világbajnok Viswanathan Anand ellen 1999-ben vívott mérkőzésének valódi csatatérre leképezett változata. Maga a parti is igen fordulatos, hiszen Judit jelentős anyagi hátrány árán alakította ki győztes támadó pozícióját, de a valódi szereplőkre és igazi harcmezőre átültetett változata tényleg nagyon izgalmas.
Petrát az utóbbi időben érdekelni kezdte a sakk, az iskolában néha játszanak osztálytársaival. Korábban nagyapja kicsit tanítgatta, néha én is játszom vele, sőt, karácsonyra kapott egy sakkfeladványos logikai társasjátékot. Szokott játszani a számítógéppel is.
Ami saját sakktudásomat illeti, apám sokat játszott velem, de mindig megvert. A fent felsorolt tulajdonságok közül valószínűleg a türelem és a gyors helyzetfelismerés hiányzik belőlem leginkább ahhoz, hogy jó sakkozó lehessek. Pedig életem első számítógépes programja egy kétlépéses sakkfeladvány-megoldó program volt. Nagyjából akkor írtam, amikor Polgár Judit megszületett. Érdekelt, hogyan lehet jól megfogalmazni olyan dolgokat számítógépes programnyelven, mint "állás", "lépés", "ütés", "sakk", "matt". Az eredeti program lyukszalagon készült el, és még egy viszonylag egyszerű feladvány is percekig futott az Odra típusú nagyszámítógépen (lengyel ipar, áldassék a neve).
Míg apám lelkesen elemzett fontosabb partikat, így pl. a legendás Fischer-Szpaszkíj páros mérkőzés játszmáit, nálam a világ nagy sakkeseményei csak ritkán ütötték át az ingerküszöbömet. Ilyen volt pl. a Lékó-Kramnyik páros mérkőzés, annak is különösen az a sötéttel vívott partija, melyben Lékó sakktörténelmet írt. Sajnos a mérkőzéssorozat végén kialakuló egyenlő pontállás a címvédő Kramnyiknak kedvezett, Lékó nem lett világbajnok. Utoljára a világbajnoki döntőt is vívó Borisz Gelfandot bravúrral legyőző fiatal magyar tehetségért, Rapport Richárdért izgultam.
Az Alma című gyerekkönyvvel Polgár Judit megmutatott valamit a gyerekeknek és nekünk szülőknek a sakk különös világából, szépségéből, izgalmából és fordulatosságából, de a sakkon kívüli világban is jól használható útmutatókkal szolgált: Mielőtt cselekszel, készíts tervet! Hibáidat utólag elemezd ki! Egy megtett lépést már nem lehet meg nem történtté tenni.
Egy igazi magyar királynő könyvét olvashattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése