Parlament

Parlament

2013. szeptember 25., szerda

Ilyen nincs! És mégis van!


Talán csak Szepesi György híres "Jönnek a csehszlovákok, jönnek a csehszlovákok!" kiszólása lett olyan szállóige, mint Török László pontosan 25 évvel ezelőtti rádióközvetítése a szöuli olimpia 200 m-es hátúszásáról: Ez meg fogja nyerni! Ez meg fogja nyerni! Hát ilyen nincs! És mégis van!
Bizakodó hangulatban vártuk a szöuli olimpiát, mert az előzőt, a Los Angeles-it bojkottáltuk, az 1980-as moszkvairól pedig a nyugati országok többsége maradt távol. Kíváncsiak voltunk, hogy az előző, elmaradt olimpia nagy magyar esélyesei vajon érnek-e el eredményt Szöulban (volt, akinek sikerült, volt, akinek nem).
Végül is 11 arany, 6 ezüst és 6 bronzérmünkkel Szöul az egyik legsikeresebb olimpiánk lett, 6. lettünk az éremtáblázaton, de Egerszegi győzelmének örültünk a legjobban. Én persze televízión láttam a történelmi 200 m-t, Vitray közvetítésében sem volt rossz. Bár a néhány nappal korábban a 100 m háton elért ezüstérme után már gyanakodhattunk volna, mégis egészen hihetetlen volt, ahogyan ez a pici, 14 éves lány, aki a mellékelt fényképen is jól látható módon egy fejjel alacsonyabb az agyondoppingolt NDK vízi torpedóknál (azóta mindkettő boldog családapa, muhaha), mégis elképesztő fölénnyel, egy testhosszal tudott nyerni.
Egerszegi Krisztina nagyon sok ponton írta át a sporttörténelmet. Szöuli aranyérmét Barcelonában további hárommal, Atlantában pedig további eggyel toldotta meg, így ő az egyetlen női úszó a világon, aki 5 egyéni olimpiai győzelemmel rendelkezik. Ő volt minden idők legfiatalabb úszó olimpiai bajnoka. Az 1991-es Perth-i világbajnokságon két aranyérmet szerzett, ezzel ő lett hazánk első női úszó világbajnoka.
(Úszó világbajnokságokat 1973 óta rendeznek elég rendszertelenül, de általában 2-3 évente. Egerszegin kívül csak Kovács Ágnesnek és Hosszú Katinkának sikerült női világbajnoki címet szerezni, Egerszegi és Kovács kétszeres, Hosszú pedig háromszoros világbajnok. 2021-ben Budapest rendezi meg a világbajnokságot.)
Egerszegi Krisztina 1991-ben az athéni Európa-bajnokságon 200 m háton elért 2:06,62-es világcsúcsát 17 évig (!) nem tudták megdönteni, így az egyik leghosszabb életű világcsúcsot is magáénak tudhatja.
Egerszegi Krisztina, az ország Egérkéje Atlanta után végleg visszavonult az aktív sporttól, de ellentétben más egykori olimpiai bajnokkal, ő véglegesen szakított az élsporttal. És bár minden rezsim igyekszik magát élsportolókkal körülvenni, Egér semmilyen közéleti szerepet sem vállalt. Azaz egyszer majdnem: a 2002-es parlamenti választások két fordulója között a Fidesz "kétmilliós" nagygyűlést tartott a Kossuth téren. Itt a pódiumon megjelent a láthatóan elérzékenyült Egerszegi Krisztina, Pokorni Zoltán pedig felolvasta Krisztina levelét. Nos, azóta már tudjuk, hogy akkor "sokan voltak, de nem elegen", és Egér sem vállalt többé politikai szerepet. Miközben Szöul hősei,  Ábrahám Attila (kajak), Borkai Zsolt (torna), Fábián László (öttusa), Gyulay Zsolt (kajak), Nébald György (kard) és Szabó Bence (kard) jelentős közéleti és politikai szerepet játszanak, amint az egy nemrég megjelent cikkből is kiderül, Egér végleg a "fakanálnál maradt".
Nemrég hallottam vele egy rádióinterjút, megdöbbentő, hogy milyen kiegyensúlyozott személyiség, milyen jó anya és milyen távol tudja tartani magát az úszástól. Tengerparti nyaralásnál is inkább csak pancsol, mint úszik. Idén, történelmi úszásának 25. évfordulóján a Szent István Renddel is kitüntették, de persze számos más magas kitüntetés birtokosa. Érmei, kupái a pincében porosodnak, hogy a család ne érezze úgy, hogy fölöttük áll.
És hogy miért írtam ezt a posztot? Mert Egerszegi Krisztinát a legnagyobb magyar sportembernek tartom, és csak azt tudom mondani, amit Odüsszeusz mondott az Iliászban:
Ha valaha elbeszélik történetemet, mondják el majd, hogy óriások közt éltem. Az ember úgy kél és dől, akár az őszi búza, de néhány név soha nem merül feledésbe. Mondják el majd, hogy láthattam Hektort, lovak szelidítőjét. És mondják el, hogy Akhilleusz korában éltem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése