Parlament

Parlament

2013. november 9., szombat

El nem készült házak Pesten és Budán II.

Két és fél évvel ezelőtt írtam egy posztot leállított budapesti építkezésekről. Két és fél év után ezek közül az egyik, a Bálna elkészült.
A Bálna (leánykori nevén CET) tegnap nyitott, ma mi is elmentünk megnézni. Nos, szinte teljesen üres még, gyakorlatilag csak a legolcsóbb -1. szintet sikerült különféle üzletekkel (szuvenír, édesség, delikát élelmiszerek, egyéb ajándéktárgyak) betölteni, a reprezentatív, pazar kilátással rendelkező emeleti helyiségek még bérlőkre várnak. Az épület nagyon inspiráló, óriási lehetőségek vannak benne, kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben üzemeltethető-e gazdaságosan az épület.
Az épületegyüttes megnyitása pénzügyi viták miatt húzódott el: az új fővárosi vezetés hibásnak tartotta az eredeti PPP konstrukciót. A Pécsi Ítélőtábla szeptemberben mondta ki, hogy a főváros 7,5 milliárdot köteles fizetni a finanszírozó banknak, mert még egy rossz szerződés is szerződés. A főváros fogcsikorgatva bár, de fizetett, de kikötötte, hogy a létesítmény neve legyen Bálna, az eredeti CET helyett. Úgy tűnik azonban, hogy az épületen dolgozó vállalkozók még mindig nem jutottak a pénzükhöz, szokásos magyar történet.
A Pesti Vigadó egy nemrég elfogadott törvény szerint a Műcsarnokkal és a Hild Villával együtt a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül. Jelen állás szerint jövő márciusban tényleg megnyílik, a felújítás befejezésére további egymilliárdot különítettek el, és a tervek szerint egy Makovecz-kiállítással nyit a ház. Mint tudjuk, az MMA-t köztestületként említi az Alaptörvény, szemben a Tudományos Akadémia mellett működő Széchenyi István Művészeti Akadémiával. Az előbbi, "állami" akadémia jelentős kulturális pénzek elosztásáról dönthet.
A Sportkórház új épülete még mindig félkész állapotban várja, hogy az a kb. 7 milliárd valahonnan rendelkezésre álljon, ami a befejezéshez kell. Idén tavasszal arról kaptunk hírt, hogy az intézmény vezetése különféle átszervezésekkel megpróbál 4-5 milliárdot megspórolni. Én gyakran járok arra, nem nagyon változik semmi.
A Rác Fürdőről két hónapja azt olvashattuk, hogy csődegyezséget kötöttek a fővárossal, ennek értelmében a főváros tulajdonában marad a telek és a fürdő, a beruházónál pedig a szálloda. A fürdő és a hotel kezelése egy kézben marad és a létesítmény jövő év elején nyit majd. Hát majd meglátjuk.
Bognár Botonddal, a Villa Budapest megálmodójával nemrég volt egy beszélgetés a Klub Rádióban. A kiemelkedő kulturális és gasztronómiai események színhelyének tervezett Hatvany villa már lassan két éve eladó, kívül kész, belül szerkezetkész. Csak drukkolni lehet az épületnek, gyanúm szerint nyugodtabb időkre várnak a potenciális vevők.
A város fölé magasodó egykori SZOT szálló vitathatatlanul a leglátványosabb szégyenfoltja Budapestnek. Legutoljára azt olvastam róla, hogy ebben a formában hasznosíthatatlan, ezért valószínűleg teljesen visszabontják, és több épület kerül a helyére. Hihetetlen, hogy egy ilyen impozáns épület hasznosítására semmilyen más megoldás nem születhet.
Persze Budapest jelenlegi vezetésének megvannak a "saját" beruházásai, melyek minden bizonnyal jövő tavaszra megvalósulnak. Kati épp most van a felújított Erkel Színházban. Amikor 2007-ben bezárt Budapest legtöbb nézőt befogadó színháza, egyáltalán nem volt biztos, hogy operaházként nyit meg újra. Nem sok város van a világon, ahol két operaház is működik egyszerre. Vajon megtölthető lesz-e folyamatosan, és mekkora állami támogatással lesz üzemeltethető? A bezárás után felvetődött kongresszusi központtá való átalakítása is, végül a legolcsóbb megoldás valósult meg.
Igazán örömteli a Zeneakadémia két héttel ezelőtti megnyitása. Felújítását öt éve kezdték és zömében EU-s pénzből valósult meg. Büszkék lehetünk rá.
Tavaszra minden bizonnyal megnyílik majd a Várkert Bazár. Eredetileg magánhasznosításba került volna, az I. kerület polgármestere majdnem belebukott abba, hogy a képviselő testület engedélye nélkül tárgyalt egy befektetővel. Most állami pénzből újul meg, de továbbra is kérdés marad, sikerül-e kulturális eseményekkel megtölteni, közpénzből áldozni a fenntartására.
És persze ott van a mega-giga beruházás, a Kossuth tér felújítása. Bár lényegesen többe fog kerülni, mint tervezték, minden bizonnyal elkészül tavaszra, három régi-új szoborcsoport kerül felavatásra (Andrássy Gyula, Tisza István, Kossuth Lajos), lesz földalatti látogatóközpont, mélygarázs, hajókikötő. Engem csak az érdekel, odamehetek-e újra a kapukat őrző oroszlánokhoz, mint gyermekkoromban. A tervek szerint igen, de ehhez a TEK-nek is lesz egy-két szava.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése