Parlament

Parlament

2013. augusztus 13., kedd

Pistike és a szülői kölcsön

Pistike idő előtt visszafizette a szüleitől kapott kölcsönt, így most már a szülei nem szólhatnak bele, hogyan gazdálkodik a zsebpénzével.
Az történt ugyanis, hogy jó pár évvel ezelőtt Pistike elkezdett sokkal több pénzt költeni, mint amennyi zsebpénzt kapott. El is fogyott hamar még az is, amit a malacperselyében tartott, ezért kénytelen volt az osztálytársaitól kölcsönkérni. Adtak is neki az osztálytársai szívesen. Persze nem ingyen: volt, aki több pénzt kért vissza, mint amennyit adott, volt, aki rendszeresen igényt tartott Pistike tízóraijára. A tartozást muszáj volt megadni. Egyszer Pistike jelezte Zsoltinak, hogy nem tudja a tartozását időben megadni, de Zsolti szólt a felsős bátyjának, a Bencének, aki az egyik tízperces szünetben jobb belátásra bírta Pistikét.
Pistike elkezdett sokkal kevesebbet költeni, mint azelőtt, de az adósságait sehogyan sem tudta visszafizetni, mindig újabb kölcsönöket kellett felvennie, hogy a régieket kifizethesse.
Egyszer aztán előállt egy olyan helyzet, hogy esedékes volt az egyik kölcsön visszafizetése, de Pistike sehonnan sem tudott pénzt szerezni, mert egyik osztálytársa sem tudott neki kölcsönadni. Ekkor fordult a kétségbeesett Pistike a szüleihez pénzért.
Pistike szülei azzal a feltétellel adtak kölcsön gyermeküknek, ha néhány fontos szabályt betart:
  • Minden hónapban legfeljebb annyit költ, mint a zsebpénze;
  • Kiveszi a részét a házimunkából;
  • Javít tanulmányi átlagán valamint magatartásán és szorgalmán;
  • Tudomásul veszi, hogy ha bármelyik feltételt megszegi, a szülei felfüggesztik a kölcsön folyósítását.
Pistike fogcsikorgatva bár, de megígérte, hogy Igyekszik Megfelelni a Feltételeknek (IMF).
Amint azonban lehetősége volt ismét az osztálytársaitól kölcsönhöz jutni, haladéktalanul és a lejárati idő előtt visszafizette a szülő kölcsönt. Azóta azzal büszkélkedik, hogy pénzügyileg független, mert nem szorul a szülei segítségére, megáll a saját lábán, és ez az ő nagy sikere. Nagyvonalúan átsiklik azon a körülményen, hogy továbbra is csak újabb kölcsönökből képes a régieket visszafizetni, adóssága egy szemernyit sem csökken.
Szülei azonban úgy gondolják, Pistike akkor állna igazán a saját lábán, ha tényleg csak annyit költene, mint amennyi a zsebpénze, hogy az üres üvegek visszaváltásával vagy a szomszéd néninek való bevásárlással is növelhetné a bevételeit és így tényleg csökkenthetné adósságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése