Parlament

Parlament

2012. szeptember 6., csütörtök

Múzsák, tanúk, túlélők

Amint azt egy korábbi posztomban írtam, az idei Pozsonyi Piknik bensőséges eseménye volt a 100 éves Gyarmati Fanni, Fifi néni, Radnóti Miklós özvegyének köszöntése. Gyarmati Fanni ugyanabban a Pozsonyi úti lakásban lakik, ahonnan férje 1944 május 19-én bevonult munkaszolgálatra. November 4-én végeztek vele tarkólövéssel. Magyar írásbeli érettségi dolgozatomat azokból a Razglednyicákból írtam, melyeket az exhumált költő zsebében találtak.
Hasonló módon végezte Rejtő Jenő és Szerb Antal is, hiába, tehetségeink kinyírásában vagy elüldözésében jók vagyunk.
Fanni asszony lakásának ajtaján több mint 70 éve ott áll a névtábla: Dr. Radnóti Miklós. Még együtt szögelték fel férjével 1935-ben. Hihetetlen dolgokra képes az irodalomtörténet.
Érdekes, hogy mennyi nagy költő múzsája, társa élt meg matuzsálemi kort. Dénes Zsófia, Ady menyasszonya 102 éves korában 1987-ben halt meg. Dénes Zsófia a költő életében a Léda és Csinszka közötti űrt töltötte be, ekkor gondolt Ady először konszolidált, normális életre. Végül a frigy Dénes Zsófia családjának tiltásán bukott meg.
József Attila fiatalabb húga, a költőnél két évvel idősebb Etelka (nagymamámmal egy évben született) 101 éves korában, 2004-ben hunyt el. A költő egyik nagy szerelme, Kozmutza Flóra "csak" 90 évet élt. Flóra Illyés Gyula felesége lett, ezért ismertem olyan embert, aki gyűlölte Illyést, mert "elszerette Flórát Attilától, miatta lett öngyilkos". Ez persze csak városi legenda, Flóra iránt érzett szerelme mindvégig viszonzatlan maradt. József Attila a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versét, az Ódát egy másik múzsájához, Marton Mártához írta.
Persze vannak olyan költőink, zeneszerzőink, kiknek idős kori múzsái fiatal rajongók, tanítványok köréből kerültek ki. Kodály 76 évesen ötven év házasság után veszítette el a nála 19 évvel idősebb (!) feleségét, de egy év múlva elvette a nála 57 évvel fiatalabb (!) Péczely Saroltát. Faludy György 92 éves korában, 2002-ben vette feleségül a nála 65 évvel fiatalabb Kovács Fannit.
És ha már a nagy korkülönbségű házasságoknál tartunk: A már említett Dénes Zsófia 80 évesen férjhez ment egy nálánál 30 évvel fiatalabb festőművészhez, és haláláig boldog házasságban éltek.
Hát ennyi érdekesség jutott eszembe Radnóti özvegyének köszöntése kapcsán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése