Parlament

Parlament

2017. március 26., vasárnap

Neked mi a kedvenc tündérmeséd?

Eric Berne írja a Sorkönyvben, hogy mindenkinek megvan a kedvenc tündérmeséje, és aszerint éli az életét. A pszichoanalízis is ismeri a meseterápia módszerét, hazánkban is vannak meseterapeuták. Mond meg, mi a kedvenc tündérmeséd, és megmondom, ki vagy.
Nos, lányaim kedvenc tündérmeséje A Szépség és a Szörnyeteg. Jól ismerik az eredeti népmesét, nagy kedvenc a Disney-rajzfilm (évente egyszer biztosan megnézzük), láttuk az Operettben a musicalt és most megnéztük az élőszereplős filmet is. Állítólag ez az első Disney-mese, ahol a hősnő nem várja a saját megmentését, hanem aktív cselekvője az eseményeknek, ő ment meg egy másik emberi lényt. Ráadásul egy olyan valakit, aki az idők során a megközelíthetetlenség páncélját öltötte magára, ebben a mesében szörny képében, de például a Jégvarázsban a fagyos jégkirálynő jelmezében. Nem véletlen, hogy a Jégvarázs a másik nagy kedvenc. Csak példaként, Petra farsangkor volt már Belle a Szépség és Szörnyetegből és Elza a Jégvarázsból.
Az élőszereplős filmet hónapok óta várták a lányaim, melyben nem kis szerepe van a Belle-t alakító Emma Watsonnak, akit már gyerekszereplőként megszerettünk a Harry Potter-sorozatban. Így aztán a szombat estét családi mozizással töltöttük. Bár Emma Watson nem bonyolította túl a szerepjátszást, mégis olyan elementárisan bájos, hogy nem lehetett nem szeretni. Kérdés persze, hogy ha véget ér az ifjúi hamv és báj, mire lesz képes.
A rajzfilm és az élőszereplős változat
Hollywood tele van gyerekszereplőként feltűnt színészzsenikkel, mint Leonardo DiCaprio, Jodie Foster vagy Nicole Kidman.
Jodie Foster a Taxisofőrben
Jodie Fostert először a Taxisofőrben láttam 16 évesen. Első Oscar-díját 26 évesen, a másodikat pedig 30 évesen A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért kapta.
Leonardo DiCaprio-t a világ jelentős része a 23 évesen a Titanicból ismert meg, de 19 évesen az Ez a fiúk sorsa című filmben is nagyot alakított. Oscar-t csak tavaly, 42 évesen kapott.
Leonardo DiCaprió az Ez a fiúk sorsa című filmben
Nicole Kidmant az idősebbek láthatták a BMX banditák című filmben 16 évesen. Az Órák című filmben nyújtott alakításáért kapott Oscar-t 36 évesen, melyben Virginia Woolf írónőt játszotta.
Nicole Kidman a BMX banditákban
És ha már a gyerekszereplőknél tartunk, ne feledkezzünk meg a gyerekszereplőként feltűnt magyar színészekről sem. Szirtes Ági, aki osztálytársam volt az általánosban, először 11 évesen játszott A koppányi aga testamentumában.
Jobbra Szirtes Ági 11 évesen
Na és melyik az a magyar film, amelyben együtt játszott Ábel Anita (6 éves) és Ullmann Mónika (8 éves). Megfejtés: dálasc idrublezs A.
Ábel Anita és Ullmann Mónika
Szóval hosszú út áll még Emma Watson előtt, hogy nagy színésznő legyen. Most 27 éves, ennyi idősen Jodie Foster már Oscar-díjas volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése