Parlament

Parlament

2017. március 3., péntek

Heti hetes

Most, hogy már egészen biztosan megszűnik a Heti hetes, az RTL Klub 18 éven keresztül futó műsora - egyébként jogosan, mert már tényleg csak halvány utánzata volt egykori önmagának - felidézek néhány emléket a műsorral kapcsolatban.
Indulásakor, 1999-ben ellenzéki műsornak számított és nagyon hamar népszerű lett. Mi, akik időnként néztünk német tévét, tudtuk, hogy ez is licencműsor, a német RTL 7 Tage, 7 Köpfe című műsorának a magyar megfelelője. Az eredeti német műsort az a Rudi Carell találta ki, akit Kati még azokból az évekből ismert, amikor még Bécsben éltek. Rudi Carell hatalmas tévés személyiség volt, a Rudi Carell Show már a '60-as években nagyon népszerű volt Ausztriában, de volt egy showműsora '88-tól '92-ig, a Laß Dich überraschen, afféle kívánságteljesítő műsor, amit már együtt néztünk Katival kábeltelevízión.
Szóval ez a Rudi Carell azt találta ki, hogy lehetne egy olyan műsor, amiben van egy műsorvezető és hat vendég. A vendégek fele újságíró, a másik felel művész, és a műsorvezető által a felolvasott, heti aktualitásokat tartalmazó híreket viccesen kommentálják. Ez a műsor 10 évadot élt meg Németországban, 1996-tól 2005-ig futott, három évvel élte túl az alapító Rudi Carerellt.
Úgy tűnt, hogy a műsor magyar megfelelőjét az ellenzékisége tette olyan népszerűvé. Szombat esténként (később áttették vasárnapra) Heti hetest néző bulik, társasági összejövetelek voltak. Sógornőméknek volt egy baráti társaságuk, akikkel ha összejöttek bulizni, a Heti hetes idejére leültek a tévé elé. Kezdetben Csiszár Jenő, alias "Apukám", jelenlegi milánói konzulunk volt a műsorvezető, akit pár év múlva váltott fel Jáksó László. Míg Csiszárt alapvetően a (valószínűleg megjátszott) diszlexiája tette érdekessé, konkrétan egyetlen hírt sem volt képes baki nélkül felolvasni, Jáksónál inkább egy becsajozni képtelen és állandóan idétlen vicceket mesélő fickó karakterét próbálták erősíteni. A Heti Hetes még a 2001. szeptember 11-ei merénylet után sem maradhatott el, igaz, az a műsor a szokásostól eltérően inkább komor volt.
A műsor varázsát az adta, hogy a hét ember tényleg olyan volt, mint egy baráti társaság, akik nemcsak a híreket beszélik meg, de egymást oltogatják, cikizik, ugratják. Az igazi nagy szereposztás a 2000-es évek elejére alakult ki: Bajor Imre és Gálvölgyi János voltak a nép egyszerű, kicsit bunkó gyermekei, Hernádi Judit alakította a naivát, Havas Henrik a macsót, aki már minden volt az életben, csak még akasztott ember nem, Verebes István a neurotikus liberális, akinek mindenre van magyarázata, merthogy ő színházi ember, és Farkasházi Tivadar, a polihisztor, aki a lósporttól a sakkig mindenhez ért, egy két lábon járó lexikon.
Persze a 2000-es évek a két nagy kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV2 vetélkedéséről volt híres. A két csatorna ahelyett, hogy külön-külön karaktert próbált volna kialakítani, szinte mindenben utánozta egymást, ugyanolyan stílusú magazinműsorok, vetélkedők, reality-show-k, szappanoperák, tehetségkutatók voltak mindkét csatornán. Természetes, hogy a TV2-t nem hagyta hidegen a Heti hetes sikere, ők is megpróbálkoztak hasonló műsorral. Először megcsinálták a műsor női változatát, a Vitriolt, Jakupcsek Gabriella vezetésével, majd ennek bukása után Verebes átcsábításával a Buzera című műsorral próbálkoztak, ahova már politikusokat is meghívtak, pl. Torgyán doktort (isten nyugosztalja).
Érdekes módon a Heti hetes fénykora mégis a szocialista kormányzás 8 évére esett, bebizonyítva, hogy a műsort nem az ellenzékiség, hanem a színes karakterek működtetik. A 2010-es években aztán átkerült az RTL kábelcsatornájára, így a földfelszíni sugárzásból kimaradva nézettsége jelentősen lecsökkent.
A Heti hetesnek fut egy klónja a Simicska kegyvesztettsége miatt egyre érdekesebbé váló Hír tv-n, a Szabadfogás. Ennek állandó szereplői is színes egyéniségek: Konok Péter történész, a konok liberális, Wahorn András képzőművész zenész, aki családunk számára arról ismert, hogy még Pintér Andrásként nővérem osztálytársa volt a József Attila Gimnázium rajztagozatán, aztán Csintalan Sándor, aki a szocialista képviselőségtől és óbudai polgármester-jelöltségtől jutott el odáig, hogy őrző-védő cég tulajdonosa legyen ill. kocsmát nyisson a Lehel téren, valamint Puzsér Róbert kritikus, megélhetési celeb. Ebben a műsorban kizárólag politikai híreket kommentálnak a vendégek. Nem valószínű azonban, hogy olyan hosszú életű lesz a műsor, mint a Heti hetes. Az RTL Klubnál talán csak a Barátok közt ért meg több évadot, az 20. éve fut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése