Parlament

Parlament

2017. március 9., csütörtök

Achtung, Europa!

Amikor politikusok új európai rendről kezdenek beszélni, esetleg megemlítik az etnikai homogenitás fontosságát, vagy csak egyszerűen úgy indulnak Brüsszelbe, saját szövetségeseikkel közös problémákat megoldani, mintha csatába indulnának, akkor sokakban megszólal a vészcsengő.

A héten két olyan eseményen is részt vettünk, mely valamilyen módon kapcsolódik ehhez a vészreakcióhoz.
Bori munkahelye, a Centropa alapítvány elsőszülöttünk hathatós közreműködésével egy vándorkiállítást készített, melynek címe: Túlélés Szarajevóban. Szarajevó a délszláv háborúk kirobbanásáig Európa egyik legmultikulturálisabb helye volt: muszlim bosnyákok, ortodox szerbek, katolikus horvátok és egy, még a 15. század végén Spanyolországból kitelepített zsidó közösség színesítette a képet. Szarajevó minden volt, csak etnikailag homogén nem, mégis sokaknak a világ legjobb helye volt ez a nyüzsgő, pezsgő sokféleség. Sokan gondolkodtak azonban úgy, mint most egyre többen - legyen Bosznia is homogén. De a nacionalista pusztítás kellős közepén egy kisebb csoda történt: a négy nemzetiség összefogva segített a rászorultakon: szükségkonyhát, gyógyszertárat üzemeltetett, elszállásolta azokat, akiknek lerombolták az otthonát, a betegek orvosi ellátást kaptak. Senkitől nem kérdezték, mi a nacionáléja. Ezt mutatja be tablókon a kiállítás.
 A kiállításmegnyitóra az Izraeli Kulturális Intézetben került sor, és az eseményen jelen volt az izraeli nagykövet, valamint a magyarországi muszlim közösség vezetője is.
Bori az egyik tablóval
A másik esemény egy bemutató volt a Belvárosi Színházban. Ladislav Fuks A hullaégető című darabját néztük meg, mely egy hátborzongató dráma a a rasszizmus fokozatos kialakulásáról. Zoltán Gábor Orgia című könyve kapcsán már írtam arról a messianisztikus küldetéstudatról, amely fokozatosan képes a legtörvénytisztelőbb, legcsaládszeretőbb állampolgárt is vérengző vadállattá változtatni. Egyfajta megtisztító új rendben való szinte vallásos hit, melyben megsemmisül minden, ami régi és rossz, és megszületik az Új Szellem. Ez az átalakulás megy végbe a darabbéli egyszerű krematóriumi munkásemberben (Gálvölgyi János) is. A bemutatón egyébként a liberális baloldal olyan ikonikus alakjait ismerhettük fel a közönség soraiban, mint Lakner Zoltán politológus, Sas József, Kuncze Gábor, Farkasházi Tivadar, Veiszer Alinda, Závada Pál, Hann Endre szociálpszichológus, Ullmann Mónika. Kicsit komor, de tanulságos színházi este volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése