Parlament

Parlament

2017. február 8., szerda

Szegény Erzsébet

Hét Árpád-házi szentünk van. Itt vannak a szent királyok, Szent István és Szent László, valamint Imre herceg, István fia. Aztán a négy királylány: Szent Erzsébet, II. András (az aranybullás) leánya, Szent Margit és Szent Kinga, András unokái, IV. Béla (a második honalapító, a várépítő) gyermekei, valamint Szent Piroska (bizánci nevén Szent Iréne), Szent László hamar árvaságra jutott leánya. Utoljára Kingát avatták szentté, 1999-ben, halála után több mint 700 évvel. Kinga férje lengyel fejedelem volt, maga pedig a lengyel sóbányászok nagy patrónája, nem véletlen, hogy a lengyel pápa, II. János Pál avatta szentté.
De legnagyobb kultusza a magyarok között Szent Erzsébetnek van. Sárospatakon született, bár egyes történészek Pozsonyt és Óbudát sem tartják kizártnak, mint születési helyet.
Szent Erzsébet szobra Petrával és Orsival

Szent Erzsébet padja Sárospatakon.
Számos intézmény, templom, közterület viseli a nevét ennek a szintén nem túl könnyű sorsú szentnek. Anyja, Gertrúd meggyilkolásának szemtanúja volt, Türingiába ment férjhez, de nem az eredetileg kijelölt vőlegényéhez, hanem korai halála miatt annak öccséhez. Megözvegyülése után a betegek és szegények gyámolításában talált vigaszt, de sógora ezt nem nézte jó szemmel, pazarlásnak tartotta.
Nos, amilyen nehéz sorsa volt Szent Erzsébetnek, olyan hányatott sors jutott az Erzsébet-utalványnak is. Köztudott, hogy a cafetéria-rendszer bevezetésekor a különféle adókedvezménnyel járó utalványokat külföldi cégek bocsátották ki Magyarországon (Ticket Express, Sodexo, Cheque Déjeuner). Étkezési utalványt kibocsátani jó üzlet, hiszen jutalékot fizet az igénylő munkáltató és az elfogadó vendéglátó hely is. Az ebből származó bevétel szépen kiszivárgott az országból. A Fidesz-kormányzat 2011-ben vezette be az Erzsébet-utalványt, és mindjárt úgy módosította a cafetéria-rendeletet, hogy az adókedvezmény csakis ezekre az étkezési utalványokra vonatkozzon. A többi étkezési utalványt már nem igényelték a munkáltatók, ezért a kibocsátó cégek kivonultak Magyarországról.
Már akkor többen figyelmeztették a kormányt, hogy ez az intézkedés sérti az uniós szektorsemlegességi szabályokat. A kormány viszont azzal érvelt, hogy itt a kibocsátó nem egy profitérdekelt gazdasági társaság, hanem egy nonprofit állami vállalat, melynek bevételéből a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők üdülését támogató Erzsébet-programot finanszírozzák. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Gyurcsány-kormánynak is volt üdülést támogató programja, de az Orbán-kormány két legyet ütött egy csapásra: kiszorította az idegen tőkét, és megoldotta, hogy ne közpénzből kelljen támogatni a kispénzűek üdültetését.
2012-ben Brüsszel felszólító levelet küldött Magyarországnak, hogy szüntessék meg a jogsértést, de ezt a magyar kormány elutasította. Az Európai Bíróság nagytanácsa 2016. február 23-ai ítéletében végül kimondta Magyarország kötelezettségszegését.
A francia utalványcégek viszont a Világbank bíróságához fordultak, mely a Ticket Expressnek már megállapított 23 millió eurós (7 milliárd forintos) kártérítést, a másik két kibocsátó ügye még folyamatban van, de itt is hasonló mértékű kártérítésre lehet számítani.
2017 január 1-től az Erzsébet-utalvány megmaradt ugyan cafetéria-elemnek, de már korántsem adózik olyan kedvezményesen, mint korábban. A mi cégünk is úgy döntött, hogy jobban megéri készpénzt adni a dolgozóknak. Gondoltam, hogy a kormányzat majd igyekszik nyomást gyakorolni az állami cégekre, hogy legalább ők adjanak továbbra is Erzsébet-utalványt a dolgozóknak, de pl. Katiék cége, mely 100 százalékosan állami cég is a készpénz mellett döntött.
Mint régi Erzsébet-utalványt használó cég, a mi cégünk is kapott fényes papírra nyomtatott kiadványt DVD-melléklettel, tele boldog gyermekarcokkal és vidám nyugdíjasokkal, akik az Erzsébet-programnak köszönhetően nyaralhatnak, de ez nem hatott meg minket, és félek, hogy más munkaadót sem. Az Erzsébet-program szép csendben el fog halni, de ahogy Orbánékat ismerem, ez is fel fog kerülni az Unió bűnlajstromára, és érvként fog szolgálni az Új Európáért vívott küzdelemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése