Parlament

Parlament

2017. február 11., szombat

Őrület

Két "őrületes" élményem volt tegnap: Délután meghallgattam a miniszterelnök évértékelő beszédét, este pedig megnéztem az Egy őrült naplóját a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. Hirtelen nem is tudom, melyik volt pszichedelikusabb élmény.
Gogol remekművét már láttam 40 évvel ezelőtt Darvas Ivánnal, sajnos csak tévében, nem élőben. Most nemrég is sugározta az M3, akinek van visszanéző funkciója, az még megnézheti. A naplót Darvas Iván által illusztrált könyv formájában is kiadták. Darvas Iván nemcsak érzékeny színész volt, de erős vizuális képességgel és rajztehetséggel rendelkezett, ez adott különös hangulatot az előadásának.
A tegnapi előadáson Keresztes Tamás játszotta Popriscsint, ő maga tervezte a szintén nem kis vizualitásról árulkodó díszletet, valamint ő kezelte a loopert is. A looper egy elektroakusztikai eszköz, mely a keltett hangokat, ritmusokat, dallamokat egymásra másolva végtelenítve játssza le. Keresztes Tamás jó zenész, ő játszotta Mozartot az Amadeusban, erről már blogoltam korábban. Akkor eléggé elnyomta játékát Kulka János zseniális Salieri-alakítása.
Nos, a looper a hangok monoton ismétlésével a skizofrénia kataton tüneteit jól érzékelteti, és Keresztes Tamás virtuóz módon bánt ezzel a "hangszerrel". Ahogyan az egész előadás zseniális volt, Bori álmélkodva jegyezte meg, nahát, nem is gondolta, hogy Budapesten ilyen szuper előadások vannak. A Jurányi egy volt középiskola tornaterméből lett kialakítva, először jártunk benne, édesanyám is velünk volt.
Visszakanyarodva az induló párhuzamhoz (Orbán Viktor és Axentyij Ivanovics Popriscsin), amikor hősünk ráébred, hogy hogyan is gondolhatta, hogy ő csak egy címzetes fogalmazó a minisztériumban, amikor pedig napnál is világosabb, hogy valójában VII. Alfonz spanyol király, akkor eszembe jutott a délutáni beszéd. Valahogy így jött rá a miniszterelnök, hogy micsoda tévedés volt pozitív jelentéseket tulajdonítani olyan fogalmaknak, mint nyílt társadalom, nyugati demokrácia, politikai korrektség vagy liberalizmus, mikor ezek mind a mindent behálózó háttérhatalmak mesterkedései. Neki, mint az Új Európa egyik vezetőjének az a küldetése, hogy mindezektől megóvjon minket. És nem habozunk majd befogadni a nyugat-európai menekülteket Németországból, Hollandiából, Franciaországból.



Őrület.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése