Parlament

Parlament

2016. szeptember 2., péntek

Megint becsengettek

Sor került a VII. Nemzeti Tanévnyitóra (a sorszámon már nem is húzom fel magam), ezúttal egy érdi általános iskolában. Az eseményen Balog Zoltánon, az emberi erőforrások miniszterén kívül felszólalt Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Palkovics Lászlóról azt kell tudni, hogy ő a versenyszférából érkezett a közigazgatásba, a Knorr-Bremse Kft. igazgatója volt. Egy volt kollégám dolgozik a Knorr-Bremse-nél, ő nagyra tartotta Palkovicsot, mint igazgatót, aki számára nagyon fontos volt a jól képzett mérnöki csapat, hogy a nemzetközi cég magyarországi leányvállalata regionális fejlesztési központ is lehessen, ne csak egyszerű gyár. Egy gimnazista osztálytársam tervezte a Knorr-Bremse székházát, ő is nagyon jó véleménnyel van Palkovicsról (érdekes viszont, hogy az általa tervezett irodaházról a már említett volt kollégámnak egyáltalán nincs jó véleménye).
Amikor a Mercedes Kecskeméten gyárat épített, Palkovics látott hozzá a kecskeméti főiskolán a járműmérnök-képzés megszervezésének. A felsőoktatás-szervezésben szerzett tapasztalatai miatt hívta meg az Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkárnak. Amikor a tavaszi kockás inges tanártüntetések nyomán leváltották Czunyiné Dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkárt, az ő funkcióját is Palkovics László kapta meg, és abban reménykedtünk, aki egy nagyvállalat működésének megszervezésére képes, az könnyedén megoldja az óriási vízfejet növesztő és ezért a működésképtelenség határát elérő KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) átszervezését is.
Nos, az egy vízfejből 58 önállóan gazdálkodó tankerületi központ lett (Budapest közoktatását például kilenc tankerületi központ felügyeli, az I. kerület a Közép-Budai Tankerülethez tartozik, megyénként 2-5 tankerületi központ lesz). Az iskolaigazgatók jogköre megnőtt, de a kinevezéseknél továbbra is csak véleményezési joguk van.
Ma hallottam, hogy mostanra vált teljessé az iskolák államosítása, mert eddig az iskolaépületek fenntartása az önkormányzatok felelőssége volt, így gazdagabb önkormányzatok (pl. az I. kerület) többet tudtak juttatni az iskoláknak, mint a szegényebbek. Mostantól ennek vége, a teljes iskolafenntartás az állam feladata. Kíváncsi vagyok, mit fogunk ebből érezni a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban.
Ami pedig Czunyiné Dr. Bertalan Juditot illeti, élő példa rá, hogy a kormány senkit sem hagy eltűnni a süllyesztőben: kormánybiztosként a digitális tartalomfejlesztésért felel, és ebben a minőségében ő is felszólalt a nemzeti tanévnyitón.
A Pál család életében is jelentős változást hozott a 2016/17-es tanév. 2003 óta, vagyis Petra magzatléte óta nagycsaládosoknak számítottunk, ezért 13 évig ingyen kaptuk a tankönyveket és csak 50 %-ot fizettünk az étkeztetésért. Idén Bori a mesterfokozat megszerzésével végleg befejezte nappali egyetemi tanulmányait, és megkezdte munkás életét. Budapest Kormányhivatala (ő vette át a családtámogatást az Államkincstártól) értesített minket, hogy a Petra után fizetett családi pótlékot ezentúl már csak két eltartott gyermek után számolják. Igen, Orsi Izraelben folytatott egyetemi tanulmányait figyelembe veszik, amiért nem győzünk eléggé hálásak lenni.
Szóval 3000 Ft-tal csökkent a családi pótlék, még nem tudom mennyivel csökken a családi adókedvezmény, és 5-6000 Ft-tal többet kell fizetnünk Petra étkezéséért.
Bori valóban elkezdett dolgozni. Főállásban egy nemzetközi alapítványnál projekt-koordinátor, mellékállásban pedig a CEU egyik kutatási projektjében kutatási asszisztens. Aki részleteket szeretne megtudni, olvassa szorgalmasan Bori blogját.
Legközépsőbb lányunk is munkába állt Izraelben. Ott csak október közepén kezdődik a szorgalmi időszak, úgyhogy addig elhelyezkedett a Rehovot-i Leonardo szállodában felszolgálóként. Mivel ez pont szemben van az egyetemével, úgy állapodott meg, hogy a szorgalmi időszak megkezdése után is tovább dolgozhat, csökkentett munkaidőben. Időnként igénybe veszik a Leonardo szállodalánc Tel Aviv-i szállodájában is, olyankor a szállodában kvártélyozzák be.
Hát röviden így kezdődött el Páléknál a 2016/17-es tanév.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése