Parlament

Parlament

2016. április 18., hétfő

Két keréken halad, de nem egy nyomon, mi az?

Lehetne kordé, taliga vagy riksa, ezért pontosítom a kérdést:
Két keréken, két nyomon, önerőből halad. Naná, hogy Segway!
Bori, én, Petra, Ildikó, Orsi, Kati + 6 db. Segway
A Segway-ezés régóta rajta volt a bakancslistámon. Egyszerűen annyira hihetetlennek tartom, hogy ilyen jármű létezik, hogy saját magam akartam megtapasztalni. 60. születésnapomra kértem, három héttel korábban kaptam meg, mert Orsika most pár hétre hazajött, így igazi családi buli lett a dologból, még Kati keresztlányát is elhívtuk. A Normafánál, a Budai-hegységben a turistautakon cirkáltunk fel-alá.
A Segway használata kb. 90 másodper alatt elsajátítható. Nehéz elhinni, de a járművön való állás semmiben nem különbözik attól, mintha talajon állnánk, az egyensúlyozást rábízhatjuk a szerkezetbe épített giroszkópokra, gyorsulás-érzékelőkre, szervomotorokra és a két számítógépre. A gép vezetője szándékát testsúly-áthelyezésből érzékeli, ezért tényleg az az ember érzése, hogy a Segway a gondolataimat találja ki.
Aki próbált már lego-figurát a talpán megállítani, az hamar rájöhetett, hogy kész csoda, hogy egy 175 cm-es ember két 30 cm hosszú talpon képes megállni anélkül, hogy orra bukna. A Segway feltalálója, Dean Kamen is abból indult ki, hogy ha az ember képes a folyamatos egyensúlyozásra, akkor egy gép miért ne tehetné meg ugyanezt.
Kamen korábbi találmánya az iBOT-nak nevezett kerekesszék volt, mely képes felmenni a lépcsőn. Ehhez először két kerékre áll, miközben szervomotorjaival folyamatosan egyensúlyoz. A Segway innen már csak egy ugrás volt, 15 évvel ezelőtt, 2001-ben mutatták be a prototípust.
2009-ben a Segway kétszemélyes változata is kijött, a PUMA (Personal Urban Mobility and Accessibility).
Tömegrendezvényen láttam már Sagway-en mozgó rendfenntartókat, de nem igazán terjedt el olyan emberek körében, mint a nagy kiterjedésű telephelyen dolgozó karbantartók, vagy a folyton úton lévő postások. Ennek elsősorban igen borsos (forintban hétszámjegyű) ára a magyarázata, így megmaradt különleges turista időtöltésnek, gyakran találkozhatunk a belvárosban Segway-ező városnézőkkel.
Manapság egyre gyakrabban találkozni kistestvérével, az önegyensúlyozó rollerrel, mely egy eredeti Segway árának tizedéért megkapható, igaz, lényegesen rakoncátlanabb jószág, mint nagy testvére. Gyakran alkalmazzák színpadi showkban, pl. tavaly A játékkészítőben is használtak ilyet a táncosok, állítólag egyikük a próbák során csuklótörést szenvedett.
Még egyszer köszön családomnak ezt a feledhetetlen elő-születésnapot, csuda jó szórakozás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése