Parlament

Parlament

2015. december 11., péntek

20 éves a százhalombattai folyamatirányítási rendszerünk

Viszonylag ritkán számolok be szakmai dolgokról ebben a blogomban, de most mégis eldicsekszem egy jubileummal: a százhalombattai Dunamenti Erőműben üzemelő egyik irányítástechnikai rendszerünk épp a napokban lesz 20 éves! Bár ipari informatikában a rendszerek életciklusa általában hosszabb, mint az élet más területén, a 20 év mégis soknak mondható, még akkor is, ha természetesen legtöbb hardver elemében kicserélésre került, de egy-két eredeti számítógépe csak idén került felszámolásra.
Nem hiába mondta egy bölcs oktatóm az egyetemen: Vigyázzatok, nehogy túl jó legyen, amit csináltok, mert soha nem akarják majd kicserélni, és felkopik az állatok. Ezzel kapcsolatban azért el kell mondanom, hogy mivel a Dunamentiben a technológia az elmúlt 20 évben folyamatosan változott, ezért nem telt el olyan év, hogy a változások miatt és a rendszerkarbantartások során ne fejlesztettünk volna valamit ezen az irányítástechnikai rendszeren.
Egy több mint ötven éves erőmű olyan, mint egy város, melyben egyaránt vannak régi és új házak, és a közműveket, a város üzemeltetését úgy kell biztosítani, hogy az egyaránt kiszolgálja a régi és az új épületeket. Egy ilyen erőműbe telepített irányítástechnikai rendszernek is egyszerre kell tudnia felügyelni ősrégi és vadonatúj technológiákat. Az alábbi képen láthatjátok, hogyan láttunk el egy a '60-as években kifejlesztett mágneses erősítős (!) gerjesztésszabályozót számítógépes interfésszel még valamikor a '80-as évek végén:
Ezek az interfészek a mostani irányítási rendszerünket is kiszolgálták 5-6 éven keresztül, míg sor nem került a gerjesztésrekonstrukcióra valamikor az ezredfordulón.
Ami az irányítási rendszerünk sikerét illeti, az az alábbi okokra vezethető vissza:
  • PC-alapú (persze ipari kivitelű) hardverek;
  • Gyors de robusztus  real-time operációs rendszer;
  • Jól megtervezett kliens-szerver felépítés;
  • Egy csapat, mely már 20 éve biztosítja a supportot.

A fenti ábrán a jelenlegi rendszerfelépítés látszik. A folyamatszinten találhatók az a felügyelt technológiák, a folyamatcsatoló szinten primer irányítástechnikai berendezések (védelmek, automatikák, szabályozók, telemechanikák, intelligens adatgyűjtők vagy komplex irányító rendszerek) vannak. Egy tucat gateway-számítógép kapcsolódik kliensként a központi szerverhez, melynek szoftver felépítése a 20 év alatt alig változott.
A kezelői munkaállomásoknál szintén 20 éve alkalmazzuk a chip-kártyás parancsadói jogosultság-ellenőrzést. 
Néhány mennyiségi adat:
  • Munkaállomások száma több mint 20;
  • Jelek száma több mint 65 000, ennek csaknem a fele időbélyegzett;
  • Parancsok száma több mint 2500;
  • Kapcsolódó folyamatcsatolók száma több mint 350;
A rendszer egyaránt felügyel összerőművi technológiákat (alállomások, nagyfeszültségű csomópontok feszültségszabályozása, kapcsolat a teherelosztóval, erőművi tartaléküzem és segédüzem villamos elosztói) és blokki technológiákat (12 generátornál gerjesztés-szabályozás, blokkvédelmek felügyelete, generátorok és transzformátorok segédüzemének villamos felügyelete, transzformátorok fokozatszabályozása, 6 kV-os, 0.4 kV-os és egyenáramú elosztók felügyelete, hőmérséklet-ellenőrzés).
Én kb. 10 évvel ezelőtt a szerverszobában
Hogy ez a jubileum mégsem egy az erőművel együtt ünneplős, a szakmai sikereket felidézős esemény, annak a Dunamenti sanyarú helyzete az oka. Az import villamosenergia árának jelentős csökkenése miatt az erőműnek értékesítési nehézségei vannak, villamosenergiát alig termel, dolgozói jelentős részét elbocsátotta. Most folyik az elavult blokkok bontása, de sajnos a Dunamenti jövője homályba vész, hiába rendelkezik az ország egyik legjobb hatásfokú kombinált gáz/gőzturbinás blokkjával. Valószínűleg így fog kimúlni az erőmű egyik legkiterjedtebb és legrégebb óta üzemelő folyamatirányító rendszere is.
Sajnálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése