Parlament

Parlament

2015. július 30., csütörtök

Az én szép és okos lányaim

Na, szóval kezdjük az elsőszülöttel.
Bori időre beadta az összes beadandóját és évfolyamelső lett! Miután szorgalmas blog-író, erről részletesebben is olvashattok, pl. itt, meg itt, meg itt. Számunkra az a legfontosabb, hogy jövőre is tandíjmentes lesz és jó sok ösztöndíjat fog kapni.
Az utolsó pár hónapban kutatási asszisztens volt az egyik oktatójánál, önkénteskedett a Haver Alapítványnál. Most élvezi a nyarat, múlt héten Barcelonában volt Bálinttal, ezen a héten Bécsben volt osztrák barátnőjével, jövő héten az évi rendes varázsló táborára kerül sor.
Folytassuk a legközépsőbbel.
Orsi megcsinálta! 90%-nál jobb eredményt kellett elérnie az egyetemi előkészítőn, hogy felvételt nyerjen a Jeruzsálemi Héber Egyetemre, és neki - tádám! -91%-a lett.
Tavaly elment az egyetem vendéglátás és turisztika szakának nyílt napjára, és nagyon megtetszett neki a Rehovot-ban található egyetemi kampusz, az egész egyetemi légkör. Ahhoz, hogy ide jelentkezzen, mint bevándorlónak el kellett végeznie egy előkészítő kurzust Jeruzsálemben, valamint egy tanfolyamra is járt, hogy az egyetemi felvételiként szolgáló pszichometriai tesztet meg tudja írni.
A tesztet tavasszal megírta, de nem érte el vele azt a pontszámot, ami automatikus felvételt jelentett volna, viszont elég sok pontja volt ahhoz, hogy az előkészítőn elért eredményét is figyelembe vegyék a felvételinél. Az elvárt eredmény 90+% volt, Orsi nem lacafacázott, 91%-os lett. A családi lakodalom után két nappal írta meg a matematika írásbelijét, ezzel sikerült biztosítani ezt a csodálatos eredményt. Köszönjük, Kati néni!
Amint egy korábbi posztban már beszámoltam, Orsi ebben a félévben a tanulás mellett már intenzíven dolgozott, ez különösen emeli a teljesítményének értékét. Ha ősszel megkezdi a tanulmányit Rehovot-ban, már nem lesz kollégista, mert barátja nagyszülei Gederán laknak, 10-15 km-re Rehovot-tól, így valószínűleg a nagyszülőknél lakik majd és ingázó lesz. Mivel itt már szaktárgyakat fog héberül hallgatni, ez várhatóan sokkal nehezebb lesz, mint az előkészítő, így kezdetben nem tervezi, hogy dolgozni fog a tanulás mellett, de majd meglátjuk. Augusztus végén hosszabb időre hazalátogat, akkorra egy közös családi nyaralást tervezünk.
Végül - de nem utolsó sorban - jöjjön a legkisebb.
Petra sikeresen abszolválta első gimnazista tanévét, csak matematikából lett 4-es, a többi tárgyból 5-ös, magyar irodalomból, német nyelvből és ének-zenéből dicséretet kapott.
Az iskola szervezésében részt vett egy evezős táborban és egy kiránduláson az Alpokban.
Volt ezenkívül a szokásos népművészeti táborban nővéremmel és két másod-unokatesójával, Lucával és Eszterrel. A nyár hátralévő részében Angyali-szigeten lesz velünk egy hetet, meg a családi nyaraláson, amikor Orsi is itthon lesz.
Hát egyelőre ennyit az én szép és okos lányaimról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése