Parlament

Parlament

2015. június 21., vasárnap

Csak egy nap a világ

Azt terveztük, hogy 25. házassági évfordulónkon megnézzük a tiszavirágzást. Mindig június közepe táján kerül sor az eseményre, de hogy pontosan mikor, azt nem lehet előre megmondani. Kati ezért feliratkozott a Tiszakürti Arborétum hírlevelére, és minden nap vártuk az értesítést. Olyan szerencsénk volt, hogy pont abban a három napban zajlott le a tiszavirágzás, amikor Petra vízitúrán volt. Gyors szállásfoglalás Cserkeszőlőn, és 18-án délután leautóztunk Tiszakürtre.
Egy rövid előadás után a Tisza gátján elsétáltunk a 2 km-re lévő tiszainokai kikötőbe és elhelyezkedtünk az agyagos parton.
Irány az inokai kikötő
Pontban 18 órakor jelent meg az első hím. A kérészek lárvái a parti agyagba fúrt járatokban élnek három (de lehet hogy öt, pontosan senki sem tudja) évig. A tiszavirágzás napján (ki ad erre jelt?) levetik báb-ruhájuk egy részét, és csökevényes szárnyukkal a partra repülnek, ahol megkapaszkodnak egy faágon, vagy bármin, amit találnak, így akár az ember ruházatán is.
Kérész a fa lombján
Öt perc szárítkozás után maradék bábruhájukból is kibújnak, előtűnik a végleges szárnyuk és két hosszú farkuk.
Félig már kibújt


A vedlés után visszamaradt bőr
Vedlés után a kérész azonnal a vízre száll.
Kérész a vízen
Megkezdődik az őrült tánc, melyben a hímek a víz alól felbukkanó nőstényeket keresik. Villás farkukat a vízen húzva homorítva repülnek a víz fölött.
Tánc a vízen
A nőstényekre 6-8 hím is lecsap, az így összeálló csoportot nevezik tiszavirágnak. A megtermékenyített nőstények csapatot alkotva  néhány méter magasan repülnek a víz fölött a folyás irányával fölfelé, és elszórják petéiket. Ezt a műveletet többször is megismétlik. A tiszavirágzás ezért két színpadon folyik: a víz felszínén a hímek járják táncukat a nőstényeket keresve, a folyó fölött pedig felhőben repülnek a nőstények ide-oda.
Mint a madarak
Tele a vízfelszín kérészekkel
Mire lenyugszik a nap, elcsendesedik a víz, csak a halak és a madarak csemegéznek e pompás, titokzatos lények teteméből. Másnapra már semmi sem marad csodálatos nászukból, új előadásra vár a tiszta víztükör.
A kifejlett kérészeknek nincs tápcsatornájuk, a testükben felhalmozott két órára elegendő energiát csak a szaporodásra fordítják, melyre tüneményes násztánc keretében kerül sor.
Tiszavirág-szobor Szolnokon
Még másfél napig maradtunk a környéken, az első nap a Tisza holtágai mentén kirándulgattunk Csépán, Tiszaugon, Lakiteleken, Tiszaalpáron, a második fél napon pedig Szolnokkal ismerkedtünk. Negyedszázados házassági évfordulónk alkalmat adott arra, hogy elelmélkedjünk az élet értelmén és mulandóságán. Nekem valamiért Karády Katalin-dalok jártak a fejemben. Most beszúrok ide két dalt két, már elhunyt művész előadásában:




További fotókért kattintsatok ide.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése