Parlament

Parlament

2015. május 7., csütörtök

Szabadon választott

Posztom címe megegyezik annak a könyvnek a címével, mely a Harmadik Köztársaság első szabadon választott parlamentjének adatait foglalja össze. Fontosnak éreztem megvásárolni, mert a 25 évvel ezelőtt megalakult országgyűlés valóban jelentős történelmi esemény volt.
Életem első szabadon választott országgyűlésének 165 MDF-es képviselője volt, 91 szabad demokrata, 44 kisgazda, 33 MSZP-s és 21-21 keresztény demokrata illetve fideszes. Volt még 6 független és 4 közös jelölt is. Ja, meg egy agrárszövetséges.
Ma már az akkori hét parlamenti pártból négy már nem létezik, a KDNP pedig csupán pitykegomb Orbán Viktor mellényén, hiszen saját jogon utoljára 1994-ben jutottak be a parlamentbe, az utolsó három országgyűlési választáson a Fidesszel pártszövetségben indultak, külön nem lehetett rájuk szavazni.
A VERITAS Történetkutató Intézet a 25. évfordulóra egy emlékkonferenciát rendezett a Parlament felsőházi termében. Bár sok egykori képviselőt meghívtak, valahogy mégis "elfelejtették" meghívni az egykori MSZP-s és SZDSZ-es képviselőket valamint a mostani parlament teljes ellenzéki képviselőkarát. Elég nagy bunkóság.
Az elhangzott előadások - tisztelet a kivételnek - a Fidesz mítoszteremtését szolgálták, valószínűleg ezért alapították meg a VERITAS-t is. A Fidesz számos téren próbál történelmi tényekkel nem alátámasztható mítoszt teremteni, például:
  • Szemben 1990-nel, 2010-ben valódi forradalom zajlott le a választásokon. Nettó hazugság: az 1990-es választások után Magyarország társadalmi-gazdasági rendje, nemzetközi szövetségi kapcsolatai, az emberi és állampolgári jogok helyzete, a hatalmi ágak szétválasztása, a sajtó helyzete mind-mind olyan változásokon mentek keresztül, melyek nyugodtan tekinthetők forradalminak. Ezzel szemben 2010-ben egy politikai elitből kiábrándult tömeg az ellenzékre szavazott, mindössze ennyi történt.
  • 2010-ben Magyarország Görögországhoz hasonlóan a gazdasági szakadék szélén állt, a Fidesz nélkül minden bizonnyal gazdasági összeomlás következett volna be. Nettó hazugság: A 2008-2009-es gazdasági válság után Magyarországnak nemcsak Görögországnál voltak kedvezőbbek a gazdasági mutatói, hanem számos olyan az unióhoz újonnan csatlakozó régiós országnál is, mint Szlovákia, Lengyelország vagy a balti államok. Ma már mind lehagytak minket.
  • 2006 október 23-án a Gyurcsány-kormány békés fegyvertelen tüntetőkre lövetett. Nettó hazugság: A Kossuth térről induló tömeg még egy harckocsit is "elkötött", egy autóbuszt is eltérített. Az ilyenfajta cselekményeket egyetlen demokratikus országban sem tekintik békés tüntetésnek.
  • 2010-ben soha nem látott nemzeti egység jött létre. Nettó hazugság: Az 1994-es választásokon az MSZP-SZDSZ koalíció jóval nagyobb arányú győzelmet aratott, mint a Fidesz-KDNP koalíció 2010-ben. A Fidesz azóta folyamatosan olyan területeken is konfliktusokat keres, amelyen nem volna szükséges, így folyamatosan morzsolja le támogatóit.
A "fülkeforradalom" mítoszát Orbán 2013-ban, a tiszteletbeli konzulok konferenciáján visszavonta, de valószínűleg szóltak neki, hogy a forradalmi mítoszból nem kéne engedni. Lásd az alábbi filmbejátszásokat:


Tegnap megnéztünk egy színdarabot az Örkény Színházban, a címe: A Bernhardi-ügy. Több mint 100 éve írta egy bizonyos Artur Schnitzler, aki egy osztrák szerző volt. Miközben a darabot néztem, arra gondoltam, lesz-e olyan, hogy politikai áthallások nélkül nézek végig egy ilyen darabot, mely a politikai okokból való ellenségkép-keresést mutatja be. A mű engem sokban emlékeztetett A nép ellensége című Ibsen-darabra, amit kb. 35 éve láttam (még Őze Lajossal). A lényeg, hogy bárkit ki lehet kiáltani ellenségnek, legyen az zsidó, civil mozgalmár vagy gazdasági bevándorló.
Nagyon régen láttam Gálffi Lászlót színpadon. Ő játszotta a vallás-, közoktatás- és egészségügyi minisztert. Zseniálisan. Az ő szavai sokban megmagyarázzák Orbán ingadozását a forradalom ügyében. Nem szó szerinti idézetek következnek.
"A jó memória károsan hat a politikai tisztánlátásra." "Véleményünk megmásítása egy magasabb összefüggés szempontjából szükséges."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése