Parlament

Parlament

2015. május 14., csütörtök

Minek a kérdés, ha tudod a választ?

Ma levelet kaptam Orbán Viktortól. Ez állt benne:

Kedves magyar polgárok! A világban rémisztő háborúk dúlnak, emberek tömegeit kínozzák és gyilkolják meg, nők ezreit erőszakolják meg, gyerekek ezreit hurcolják el öngyilkos merénylőnek. Százezrek veszítik el az otthonukat és élnek lehetetlen körülmények között menekülttáborokban.
Sokan közülük inkább megpróbálnak elmenekülni az embertelen körülmények közül és vállalják, hogy embercsempészeknek legyenek kiszolgáltatva a tengeren és a szárazföldön, minthogy a terroristáknak, mert az a biztos halál.
Mi, európaiak nem tudunk mindenkin segíteni, nem tudunk befogadni több millió embert, és az élet mellett megélhetést is biztosítani nekik. De mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a tengereink ne váljanak tömegsírrá és hogy azokat, akik a nyomorúságos lélekvesztőkön átjutnak, ne küldjük vissza a biztos halálba. Mi, az Európai Unió tagjai tisztában vagyunk az emberi tragédiákkal és a saját felelősségünkkel is. Elkezdtük kidolgozni a megoldást erre a nehéz helyzetre.
Kérem, bízzanak bennünk és legyenek türelmesek azokkal, akiket szomorú sorsuk Magyarországra vet.

De ez sajnos nem igaz. A kormányzat megint nem tekintett minket, a köztársaság polgárait a közügyekről felelősen gondolkodó, saját '56-os sorsunkra még jól emlékező felnőtt embereknek. A fenti szavakat Friderikusz Sándortól kölcsönöztem, aki Parti Nagy Lajossal beszélgetett a legújabb nemzeti konzultáció 12 kérdéséről.
Amikor megkaptuk a konzultációs kérdőíveket, Bori lányom egyből felvetette, hogy valamilyen látványos akcióval kellene tiltakozni a populista demagógia ellen, ezt a véleményét még a facebookon is megosztotta.
Azt, hogy a kiküldött kérdőív semmiben sem felel meg egy szakszerű kérdőív legalapvetőbb kritériumainak, többen elmondták, még Bori lányom is azt mondta, hogy simán meghúzták volna módszertanból, ha egy ilyen kérdőívvel előáll. Engem pedig arra az itt is posztolt olvasmányomra emlékeztetett, mely arra hívta fel a figyelmet, hogy a fasizálódás tipikus tünete a nép alantas ösztöneinek felkeltése, egy embercsoport ellenségként való feltüntetése. Ez a kérdőívnek titulált levél nyíltan uszít idegengyűlöletre. Összemossa a menekülteket a bevándorlókkal. Tendenciózus kérdésekkel helyezi őket negatv kontextusba:
  • A bevándorlók és a terrorizmus összekapcsolása (1., 2., 3. kérdés);
  • A bevándorlók és a munkanélküliség összekapcsolása (5. kérdés);
  • A bevándorlók és a szegénység összekapcsolása (12. kérdés).
Némiképpen hallgatva Bori felháborodására úgy gondoltam, hogy most már nem változom meg, és ezzel az opusszal álltam elő:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése