Parlament

Parlament

2014. január 24., péntek

Szatyorba zárt élet

Az óvodás versek épp úgy öröklődnek generációról generációra, mint a népdalok. Ilyen pl. a "Petődi Sándor gatyába` táncol", vagy a "Japán és kínai elmentek fingani", esetleg a "Volt egyszer egy ember, szakálla volt kender". Na, egy hasonló éneket tanított meg lányaimnak kisebbik unokahúgom, gyakran énekelték is, leginkább a "János bácsi a csatába`" kezdetű dal után:

Kacsmádé megszületett,
Édesanyja ölbe vette,
De az apja nem szerette,
Rohadt tökkel kupán verte.

Kacsamádé bölcsődébe`
Fejest ugrott a vécébe,
De a vécé nagyon büdös,
Kacsamádé nagyon dühös.

Kacsamádé óvodába`
Bekakilt a nadrágjába,
De a nadrág nagyon büdös,
Kacsamádé nagyon dühös.

Kacsamádé iskolába`
Szerelmes lett Julikába,
De Julika nem szerette,
Rohadt tökkel kupán verte.

Kacsamádé Afrikába`
Felmászott egy pálmafára,
De a majmok nem szerették,
Rohadt tökkel kupán verték.

Kacsamádét lepedőbe`
Kivitték a temetőbe,
Ráírták egy rohadt tökre:
Itt nyugszik a világ ökre.

Hogy mindez honnan jutott eszembe? Hát onnan, hogy tegnap megnéztük a Katona Kamrában a Rükverc című színdarabot (Kerékgyártó István regényéből készült). Na, ennek főszereplője is pont egy olyan lúzer, mint szegény Kacsamádé, és a lúzerség éppúgy végigível egész életén, mint a fent idézett bugyuta dalocskában. Csak visszafelé - innen is a darab címe. Hogy miért is ez a visszafelé pergő élet? Talán azért, hogy minden utólag kapjon értelmet, vagy azért, hogy reménykedjünk abban, hogy a darabbéli Vidra Zsoltnak volt olyan életszakasza, amikor még remélhetett egy jobb életet. De nem nagyon volt ilyen. Vidra Zsolt a darab elején lúzerként hal meg, és a darab végén lúzerként születik.
Különös hangulata van egy kamaraszínháznak. 11 színész játszik 200 nézőnek. Tízezerszer kéne játszani a darabot, hogy annyi nézőhöz jusson el, mint a Való Világ egyetlen adása. Ráadásul tőled két méterre sírnak a színészek igazi könnyeket, két és fél órán keresztül koncentrálnak, élik át a szerepet. A 11 színészből egy sem volt, akinek a játékában hibát találtam volna, Bán János és Pelsőczy Réka kiemelkedő volt.
Aki felhőtlen szórakozásra vagy katarzisra vágyik, annak nem ajánlom a darabot, de leendő társadalmár Bori lányomnak szerintem hasznos volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése