Parlament

Parlament

2013. június 19., szerda

Miniszterelnök

Most, hogy bemondták a hírek Horn Gyula halálhírét, eszembe jutott, hogy két miniszterelnököt is volt szerencsém személyesen ismerni.
Hegedűs András apám kollégista társa volt, és mivel többször elkísértem apámat a Győrffy-kollégium összejöveteleire, be lettem mutatva az '56-os miniszterelnöknek. Hegedűs András ugyanis arról híres, hogy az ő aláírása díszeleg a szovjet csapatokat behívó levélen (az oroszok mindig ügyeltek a formaságokra, Csehszlovákiába és Afganisztánba is elvtársi kérésre vonultak be). Természetesen az okirat antedatálva került aláírásra Moszkvában, ahol Hegedűs András népes családjával - úgy tudom 6 fia volt - húzta meg magát 1958-ig. Hegedűs nézetei jelentős fordulatot vettek: 1968-ban már nyilatkozatban ítélte el, hogy az oroszok leverték a prágai tavaszt, ezért távoznia kellett az MTA Szociológiai Kutatócsoportja éléről, és a pártból (akkor még csak egy volt) is kizárták. Gyilaszista nézetekkel vádolták (Milovan Gyilasz jugoszláv politikus a szocialista nomenklatúrát új uralkodó osztálynak tekintette, lásd e tekintetben a sertéseket Orwell Állatfarmjában).
Hegedűs András egyik fia nyitotta meg az első kínai éttermet (!) Budapesten a Kacsa utcában '80 tájékán. Akkor ez bizony kuriózumnak számított. István nevű fia pedig a Fideszben kezdett politizálni, de a jobbkanyarnál ugyanúgy kiszállt Orbán mellől, mint Fodor Gábor, Molnár Péter vagy Ungár Klára.
A másik miniszterelnök, akivel szomszédsági viszonyba is kerültem, Németh Miklós. Együtt építettük 16 lakásos szövetkezeti házunkat a Lovas úton 1983-85-ben.
A betonkeverőnél Németh Miklós későbbi miniszterelnök
Németh Miklós családjával egész miniszterelnöksége alatt a Lovas úti lakásban lakott, az első szabad választás két fordulója között költözött ki. Szegény rendőrök, akiknek az őrzéséről kellett gondoskodniuk, a lépcsőházban egy íróasztalnál ültek. Németh Miklósnál a plebejusság nem felvett manír volt, valóban nagyon közvetlen volt hozzánk, a romániai forradalom idején megosztotta velünk a bizalmas híreket, elköltözésükkor mindenkivel koccintott. Talán még egyszer visszatér az eke szarva mellől a politikába.
Horn Gyula nemzetközi - és főleg német - nimbuszát a megunhatatlan pufajkázás sem tudta megtépázni, róla Orbán Viktor is mindig különös tisztelettel beszélt, az első Orbán-kormány idején többször leült vele konzultálni az áthúzódó ügyekről, ezt Bajnaival vagy Gyurcsánnyal sohasem tette meg. Horn vitathatatlan érdeme, hogy utat engedett a Bokros-csomagnak, ezzel fél évtizedre sikerült stabilizálni a magyar gazdaságot. Bele is bukott. Politikai érdemeit bizonyára sokat elemzik majd a következő napokban.
Érdemes felsorolni a még élő egykori miniszterelnököket:
  • Lázár György, 1975-1987
  • Németh Miklós, 1988-1990
  • Boross Péter, 1993-1994
  • Orbán Viktor, 1998-2002, 2010-
  • Medgyessy Péter, 2002-2004
  • Gyurcsány Ferenc, 2004-2009
  • Bajnai Gordon, 2009-2010

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése