Parlament

Parlament

2013. június 10., hétfő

10 éve fotózok digitális géppel

Ráadásul többnyire ugyanazzal, egy nagyon egyszerű SONY DSC-P72-vel, amint azt már egy korábbi posztomban is megírtam. Hihetetlen drágán vásároltuk még nominális értéken is, mai értéken pedig egyik legdrágább elektronikai kütyüm. Ma már mosolyogni való adatokkal "büszkélkedhet": 3.1 Mpixel, 3-szoros optikai zoom, és volt pofájuk egy 16 Mbájtos (nem giga, mega!) MemoryStick-kel adni, ez kb. 15 képre volt elegendő. Sok szerencsés tulajdonsága volt: bár röhejesen kicsi az LCD-je, de van átnézős keresője, ami öregedő szemnek már nem elhanyagolható szempont. Van segédfény a fókuszhoz. Emlékszem, először egy 128 Mbájtos memóriát vettem bele, ez már 100 fotóhoz elég volt, az első nyáron Krétán minden este törölnöm kellett a kevésbé sikerült képeket, hogy elég hely maradjon a többihez
Természetesen vannak újabb digitális kamerák a családban, és utazásaink során mostanában már a videokamerával fotózok, de még mindig hű útitársam a geoládázások és családi események során.
Sokszor gondoltam már arra, hogy kéne egy "komoly" fényképező gép is, amivel jobb természetfotókat és társasági fotókat készíthetek, de még nem tudtam rászánni magam, meg nem két fillérért adják ezeket.
A digitális fotózással megszűnt a fényképek kidolgozására való várakozás varázsa, a bosszankodás a rontott képek miatt. És persze jött a Photoshop, az utómunkák. Én egyetlen fotómat sem hagyom feldolgozatlanul: a rosszakat kiselejtezem, a jóknál pedig általában korrigálok a képkivágáson, a fényerőn és a kontraszton. Utálom, ha valaki úgy mutatja be úti fotóit, hogy nincsenek kiválogatva, helyes irányba forgatva.
Nosztalgiából majdnem véletlenszerűen válogattam az elmúlt 10 év fotóiból. Szokták mondani, hogy a fényképezéshez nem elég a gép, alkalom is kell. Nekünk utazásból és családi eseményből volt elég. Lássuk akkor kronológiai sorrendben, mind a P72-essel készült:
2003, Kréta
2004, Petra megszületett
2005, Garda-tó

2006, Stübing (Graz mellett)
2007, Torockó (Erdély)
2008, Tisza-tó
2009, Planneralm (Ausztria)
2010, Titlis (Svájc)
2011, apám 90. születésnapján
2012, Agárd
2013, Karancs-hegység

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése