Parlament

Parlament

2012. április 1., vasárnap

Vérvédak

Aki azt gondolja, hogy a vérvád, vagyis idegen etnikum vagy vallási közösség rituális gyilkossággal való megvádolása középkori dolog, annak felhívom a figyelmét, hogy a Jobbik és a Gárda idén, a tiszaeszlári vérvád 130. évfordulóján, csakúgy, mint a korábbi években megemlékezést tart Solymosi Eszter "sírjánál".
A történelem során vérvádak minden vallási kisebbség felé irányultak, így az ókori Rómában főleg a keresztények felé. Európában természetesen a zsidóság elleni vérvádaknak van hagyományuk.
Aki azt hiszi, hogy a tiszaeszlári vérvád-per volt az utolsó ilyen per Magyarországon, annak felhívom a figyelmét Kunmadarasra, ahol 1946-ban a holocaustot túlélt, és visszatelepült zsidóságot azzal vádolták meg, hogy keresztény gyerekekből "zsidókolbászt" készítettek. A településen pogrom tört ki, három zsidót agyonvertek, törtek-zúztak, fosztogattak. Nem csoda, hogy a vészkorszakot Karcag környékén szerencsésen nagy arányban túlélő zsidóság haladéktalanul a kivándorlást választotta, így Nobel-díjas tudósunk, Herskó Ferenc családja is.
Talán a tiszaeszlári vérvád irodalma a legnagyobb, pro és kontra egyaránt. Eötvös Károly ügyvéd és író bebizonyította, hogy a XIX. század végén már egy vérvád-per nem végigvihető. Klasszikusnak számi Krúdy Gyula A tiszaeszlári Solymosi Eszter című könyve. Egy korábbi posztomban megírtam, hogy Püski Sándor könyvkiadója a legrosszabb időben, 1941-ben jelentette meg Bary Józsefnek a tiszaeszlári vérvád megalapozottságát bizonygató könyvét.
Akár hiszitek, akár nem, legutolsó - igaz hogy csak városi legendaként működő - vérvád az 1998-as körmendi gyermekgyilkosság. Bizonyos körökben - talán nem kell mondanom, melyekben - makacsul tartja magát az a nézet, hogy a gyilkosságért elítélt, és büntetését azóta már le is töltött Tánczos Gábor csak bűnbak, a nemzetközi zsidóság kezében lévő magyar igazságszolgáltatás egy rituális gyilkosságot akar eltussolni.
A kínaiak is egyre növekvő etnikum Magyarországon, "természetesen" ők sem maradhatnak érintetlenek a vérvádaktól. Közismert városi legenda, hogy kínai szervkereskedők magyarokat rabolnak el, szerveiket eladják, a maradékot pedig kínai kajaként értékesítik a józsefvárosi piacon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése