Parlament

Parlament

2012. január 12., csütörtök

Majmok

Mi a közös a képen látható két főemlősben? Közös filmekben szerepeltek a múlt század 30-as és 40-es éveiben, és mindketten 80 éves korukban haltak meg.
A homo sapiens Weissmüller Johannként látta meg a világot Temesváron, hogy később már Johnny-ként 5 olimpiai aranyérme és hét felesége mellé 12 Tarzan-filmet és 13 Jungle Jim-filmet is leforgasson. Feleségéből a Tarzan-filmekben is több volt, Jane-t legalább három színésznő formálta meg a különböző epizódokban.
Tarzanként neki köszönhetjük a híres Tarzan-kiáltást: óóóóóó-ióióóóóó-ióióóóóó. A 70-es években karácsony táján mindig leadtak egy-egy Tarzan-epizódot.
A képen látható csimpánz pedig Cheetah, Tarzan barátja és hű társa. Legyünk hűek a tényekhez: Cheetah szerepét általában egy epizódon belül is több állattal játszatták el, így vagy egy tucat csimpánz szerepelt a filmben. Ezek közül a leghíresebb Cheetah most karácsonykor, matuzsálemi kort megérve hunyt el a Suncoast Primate Sanctuary állatmenhelyen. Cheetah festményeit aukciókon adták-vették, igen intelligens állat volt.
Mostanában egy másik sorozatot is vetít a Duna TV, a 70-es évek legendás Daktari-ját. Petrának rendszeres hétvégi programja. Hasonlóan a mindig frissen borotvált és jólfésült "majomember" Tarzanhoz, a Daktari szereplői is mindig makulátlan, vasalt öltözetben és jólfésülten térnek haza a szavannáról. Elég mosolyogni való. Ennek a sorozatnak is van egy kedves csimpánz szereplője, Judy, aki a legreménytelenebb helyzetben is feltalálja magát, és a legutolsó epizódban díjat nyert egy festményével.
Úgy látszik, minden csimpánz szeret festeni, mi magyarok is büszkélkedhetünk egy tehetséges majommal, Böbével, "aki" a veszprémi állatkert sztárja volt a 60-as években. Böbe kölyökként került Afrikából Magyarországra, és messze nem élt olyan sokáig, mint híres amerikai fajtársa: 8 évesen pusztult el, de több magyar filmben is szerepelt.
A világ legismertebb csimpánz-kutatója Jane Goodall, aki Tanzániában végzett kutatásai révén lett híres. Magyarországon is van Goodall Intézet, csimpánzkutatásban ott vagyunk a világ élvonalában. Úgy tűnik sejtjük, hogy az emberszabásúak viselkedésének tanulmányozása segít megérteni az emberi társadalom természetét is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése